3/2016 International 453

Maaliskuu2016

Vuonna 1971 International Harvester julkisti uuden yhtymän Saksan tehtailla valmistetun traktorisarjan, joka sijoittui kevyempään normaaliluokkaan. Sarja suurin ja tehokkain oli 45 hevosvoiman kolmisylinterisellä moottorilla varustettu 453. Traktorissa oli uuden suorasuihkutusmoottorin lisäksi kaksoiskytkin, vaihteet 8+2 sekä turvahytti. Suomessa tätä pientä Natikkaa myytiin jonkin verran, mutta kehitys oli jo kulkenut meillä kohti suurempia koneita.

Mallin valmistus päättyi vuonna 1975. Suomen myyntimäärät jäivät vähäisiksi, eikä tyyppiä koeteltu Vakolan toimesta. Tätä mallia pidettiin näppäränä ja kestävänä pikku koneena, mutta kuitenkin tehottomana päätoimisen viljelijän ykköstraktoriksi.

Museolla on museokokoelman lisäksi käyttökokoelma, jonka esineitä käytettään museon toiminnassa esimerkiksi toimivina havaintovälineinä. Kuukauden esineeksi valittu IH 453-traktori on saatu museon käyttökokoelmaan Loimaan kaupungin lahjoituksena. (Kaupungin hallintaan kone oli tullut maatilalta, joka perillisten puuttuessa siirtyi valtiolle.)