08/2016 Nivelvarsta

nivelvarsta

Perinteisen maatalouden aikaan käsin leikattu vilja kuivattiin ja puitiin riihessä. Puintitavat ja riihetkin olivat erilaisia itä- ja länsiosassa maatamme. Lännessä sato puitiin kerralla kaksihuoneisessa luuvariihessä, kun taas idässä viljaa varastoitiin aumoihin ja puitiin vähissä erin pitkin talvea.

Sitomat ahdettiin riihen orsille ja riihi lämmitettiin viljan kuivattamiseksi. Puiminen suoritettiin ensin lyömällä kuivat sitomat riihen seinään. Tämän jälkeen sitomat levitettiin riihen lattialle ja loput jyvät irrotettiin erilaisilla varstoilla ja puintikepakoilla lyömällä.

Tyypillinen puimisen työkalu oli kaksiosainen, niin sanottu nivel- tai klupuvarsta. Varsta on valmistettu kokonaan puusta, siinä on pitkä varsi ja lyhyempi, painava alaosa, jotka ovat toisissaan kiinni nivelellä. Molemmissa osissa on kiinteät rautaiset lenkit, jotka on yhdistetty toisiinsa nahkaisella hihnalla.

Varstan käyttäminen matalassa riihessä vaatii taitoa ja kokemusta. Varstan pää täytyy saada pyörähtämään sopivan pienellä liikkeellä. Riihessä puinti oli kuumaa, raskasta ja pölyistä työtä ja varstoja käyttivät yleensä miehet.

Kuukauden esineeksi valittu nivelvarsta on lahjoitettu Saran kokoelmiin Alastarolta.