07/2016 Avain ja lukko

Avain ja lukko

Arvokasta omaisuutta, kuten viljaa, on kautta aikojen ollut tarve suojella varkailta. Mekaaninen ovivahti, lukko avaimineen, onkin hyvin vanha keksintö, joka tunnettiin jo muinaisessa Egyptissä. Egyptiläiset lukot olivat tosin puusta valmistettuja. Järeämmät metallilukot tulivat käyttöön antiikin Roomassa.

Maaseudulla oli tavallista, että vilja-aitan ovi lukittiin vahvalla lukolla. Riippulukon ja salvan ohella voitiin käyttää oveen asennettavaa puusta ja raudasta valmistettua lukkoa. Lukon raudasta taottu koneisto upotettiin puiseen koteloon, joka kiinnitettiin kiinnityskaarella oven sisäpuolelle. Oveen tehtiin avaimenreikä, josta oven sai lukittua raskaalla avaimella. Tämän mallisessa lukossa avaimenreiästä saattoi olla mahdollista tirkistellä sisään rakennukseen. Vilja-aitan ohella luonnollisesti myös muut tärkeät pihapiirin rakennukset voitiin suojata lukoin.

Tämä lukko avaimineen on peräisin Someron Pitkäjärveltä ja se on ollut mahdollisesti aitan lukkona. Lukko ja avain ovat nähtävillä Saran uudessa perusnäyttelyssä.