02/2016 Kaalisurvin

02_2016_Kaalisurvin

Kaalin viljely tunnetaan Suomessa jo ainakin keskiajalla, mahdollisesti jo aikaisemmin. Kaalia voitiin säilöä hapattamalla, jolloin mm. sen sisältämät vitamiinit säilyvät hyvin. Kaali leikataan suikaleiksi, survotaan survimella jotta mehu saadaan irtoamaan ja asetetaan lämpimään tilaan tiiviiseen astiaan käymään. Kun kaali on riittävästi hapannut, se siirretään viileään säilytykseen. Ennen perunan käytön yleistymistä hapankaali oli tärkeä c-vitamiinin lähde talvisin marjojen ja sipulin ohella.

Kaalisurvin on pitkävartinen, n. 80 cm pitkä kokonaan puusta valmistettu työkalu. Sillä kaalin silputut lehdet survottiin mehun irrottamiseksi niistä. Näin kaali lähti paremmin käymään.

Kuukauden esineeksi on valittu Kaarinasta peräisin oleva kaalisurvin, jolla hapankaalia on valmistettu myös myyntiin.