Kyläkeskiviikot

Lähes yhdeksän vuoden ajan maatalousmuseolla tutustuttiin Loimaan kylien historiaan kerran kuukaudessa keskiviikkoisin. Kaikki kylät on nyt käsitelty ja luentosarja on päättynyt. Kyläesittelyjen lähtökohtana olivat isojakokartat, jotka kuvaavat kylää ennen isojaon toimittamista ja ryhmäkylän hajoamista. Esillä oli myös muita karttoja ja valokuvia.

Kyläkeskiviikot alkoivat tammikuussa 2012 museon sijaintikylästä Puujalkalasta. Muut vuoden 2012 aikana käsitellyt kylät olivat Haara, Onkijoki, Kuninkainen, Raikkola, Mälläinen, Kauhanoja, Karhula ja Korpi. Vuonna 2013 käsiteltiin Haitula, Pesänsuo, Haaroinen, Lappijoki, Hartoinen, Hirvikoski, Piltola, Ilola, Krekilä ja Ylistaron Mäenpää. Vuonna 2014 tutustuttiin Mannisten, Hintsalan, Annisten, Lauroisten, Metsämaan, Isoperän, Kurittulan, Inkilän, Lähteen ja Vahvalan kylien historiaan. Vuonna 2015 käsiteltiin Hennijoki, Majanoja, Pappila, Klokkarla, Kemppilä, Joenperä, Pappinen, Kuttila ja Sikilä. Vuonna 2016 esiteltiin Torkkalan, Hattula, Tammiaisten, Seppälän, Köyliön, Vähäperän, Vilvaisten, Reitolan ja Vammalan historiaa. Vuonna 2017 vierailtiin esitelmien myötä Peltoisissa, Koskella, Karsattilassa, Männistössä, Pohjois-Vesikoskella, Ämmäisissä, Levälässä ja Niemessä sekä Kojonperässä. Vuonna 2018 tutustuttiin Kankareen, Sieppalan, Kallion, Hurskalan, Niinijoensuun, Ilmarisen, Euran sekä Mökköisten että Auvaisten kyliin. Vuonna 2019 pistäydyttiin Etelä-Vesikosken, Pahikaisten, Ypäjänkylän, Suutarlan, Vuolteen, Kesärlän, Mellilän, Vännilän, Juvan ja Pispalan kylien historiassa. Vuonna 2020 vuoroon tulivat Virttaa, Alastaron Mäenpää ja Kojo sekä Puujalkala.

Kyläkeskiviikkojen luentodiat ovat suurelta osin luettavissa pdf-muodossa. Puuttuvat kylät tullaan lisäämään resurssien puitteissa.