06/2016 Maitotonkka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kannellinen, metallinen maitotonkka on monille tuttu ja nostalginen esine, jota käytettiin ennen vanhaan maidon kuljetusastiana. Teollistumisen myötä 1800-luvun loppupuolella syntyi tarve kehittää meijeritoimintaa ja toimittaa maitoa ja maitotuotteita kaupunkeihin kasvavan väestön tarpeisiin. Tätä varten tarvittiin sopivia kuljetusastioita. Perinteinen, pyöreä maitotonkka kehitettiin 1900-luvun alussa. Maitotonkat eli pystöt valmistettiin yleisimmin teräksestä tai alumiinista.

Maito säilöttiin tilalla tonkkiin, jotka kuljetettiin kärryillä lähimmälle maitolaiturille. Hevoskärryt, traktori tai myöhemmin lava-auto haki tonkat laiturilta ja vei ne meijeriin jatkokäsittelyä varten. Nuoriso käytti yleensä linja-autopysäkkien yhteyteen rakennettuja maitolaitureita kokoontumispaikkoina, joissa vaihdettiin kuulumisia ja vietettiin aikaa. Maitotonkat ja maitolaiturit hävisivät maalaismaisemasta, kun siirryttiin käyttämään säiliöautoja, jotka hakivat maidon suoraan tilalta. Nykyisin maitotonkkia voi nähdä käytettävän vaikkapa koriste-esineinä.

Kuukauden esineeksi valittu 30-litrainen maitotonkka on tällä hetkellä esillä Saran uudessa perusnäyttelyssä.  Tonkka on ollut käytössä Kyrön Ollilassa.