12/2016 Kirves

kirves-2224

Kivikirves tunnettiin työkaluna jo esihistoriallisella ajalla. Puun kaatoon ja käsittelyyn tarkoitettu kirves koostuu perusmalliltaan pitkään varteen kiinnitetystä painavasta terästä, jolla voidaan heilauttaa voimakas isku. Kirvestä on siksi historian kuluessa käytetty myös aseena. Intiaanien tomahawk ja viikinkiajan Euroopassa tunnettu tappara ovat esimerkkejä sotakirveistä.

Myös työkaluna käytetystä kirveestä löytyy monenlaisia malleja. Raskas halkaisukirves soveltuu hyvin suurten puupöllien halkaisemiseen, ja piilukirves oli ennen vanhaan käytössä rakennusten seinähirsiä veistettäessä. Pieni ja kevyt retkikirves otetaan mukaan eräretkelle nuotiopuiden pilkkomista varten.

Kuukauden esineeksi valikoitunut kirves on Kellokosken Tehdas Oy:n valmistama hakkuukirves numero 12, ns. Kemin mallia. Kemin malli oli aikoinaan ylivoimaisesti suosituin hakkuukirveen malli Suomessa, ja sitä käytettiin puun kaadossa ja halon hakkuussa. Kemin mallia valmistettiin Kellokosken lisäksi mm. Billnäsissä 1900-luvun alusta 1970-luvulle, jolloin se jäi pois tuotannosta.