1/2017 Milka 2 separaattori

Separaattorin eli laitteen kerman erottelemiseksi lypsymaidosta keksi saksalainen Wilhelm Lefeldt vuonna 1876. Ruotsalainen keksijänero Gustav De Laval kehitti Lefeldtin separaattoria edelleen ja patentoi oman versionsa vuonna 1878. Samaan aikaan tanskalainen L.C. Nielsen patentoi oman vastaavan versionsa. Nielsenin laite separoi erän maitoa kohtalaisen nopeasti ja tehokkaasti, mutta erän tultua separoiduksi separaattori piti tyhjentää ja ladata uudelleen. De Lavalin kehittämä laite pystyi separoimaan jatkuvalla syötöllä, sitä ei tarvinnut välillä tyhjentää. Vuonna 1889 De Lavalin yritys AB Separator osti alfalevyrakenteen patentin saksalaiselta Clemens von Bechtolsheimilta.  Alfalevyistä koottu separointikuula nosti separaattorin tehokkuutta ja tarkkuutta huomattavasti.

Kun Alfa-patentti raukesi vuonna 1908, Suomessa helsinkiläinen Kone- ja Siltarakennus Osakeyhtiö ryhtyi valmistamaan ja kehittämään separaattoreita. Vuonna 1913 Vakolan edeltäjä Maatalousseurojen Väliaikainen Konetarkastuslaitos koetteli Milka N:o 2 –separaattoria ja havaitsi sen ”toimivan vaikeissakin olosuhteissa tyydyttävästi”. Koneen rakennetta pidettiin hyvänä ja valmistusta huolellisena. Hyvät arvostelut saanut Milka olikin sisarkoneensa Lactan ohella Suomen suosituimpia separaattoreita vuosikymmenien ajan.

Kuukauden esineeksi valittu Kone- ja Siltarakennus Oy:n valmistama Milka 2 -separaattori on valmistettu 1920-luvulla. Se on kiinnitetty penkkiin käyttämisen helpottamiseksi. Separaattori on ollut käytössä Ulvilassa.