12/2019 Valumuottisarja AIV-betonipainoille

Professori Artturi Ilmari Virtanen (1895-1973) kehitteli tuorerehun säilöntämenetelmän laboratoriossa 1920-luvulla ja käytännön prosessi maatiloille kehitettiin Kurkijoella luovutetussa Karjalassa 1930-luvulla sikäläisissä maatalousoppilaitoksissa.

AIV-menetelmä perustui tuoreen nurmirehun säilömiseen laskemalla pH:ta. Kun pH oli 4 tai alempi, haitallinen bakteeritoiminta lakkasi ja rehu pysyi käyttökelpoisena ravintoarvonsa säilyttäen kuukausia. Tärkeää oli saada rehu pakattua tiiviiksi massaksi säilytyssiiloon tai –aumaan. Tiiviiksi sullotun rehun päälle asetettiin peite ja painoja. Pyöreään siiloon tarvittiin sopivia kaarevia painoja seinän vieruksen tiivistämiseksi. Näiden valmistamisen helpottamiseksi kehitettiin valumuottisarja, jonka avulla viljelijä saattoi kotona valaa tarpeelliset painot siiloansa varten. Meijerit hankkivat puulaatikkoihin pakattuja muottisarjoja ja lainasivat niitä tuottajilleen.

Valumuottisarja on ollut Ruskon Osuusmeijerillä lainattavissa tuottajatiloille ja se on lahjoitettu Saran kokoelmiin Ruskolta.