6/2019 Aita-Paavo piikkilangan kiristyslaite

Jatkosodan sytyttyä vuonna 1941 maatalous jäi suurelta osin maaseudun naisten, lasten ja vanhusten tehtäväksi. Jo seuraavana vuonna tuotanto oli vaikeuksissa ja karja näki talvella nälkää. Kävi ilmeiseksi, että mahdollisimman suuri osa peltolaitumistakin oli otettava viljelykäyttöön. Karjan kesälaitumiksi aidattiin metsäalueita tilojen ympäristöstä.

Piikkilankaa oli saatavissa, mutta työvoimasta oli maaseudulla huutava pula.  Tätä työvoiman niukkuutta helpottamaan keksittiin monenlaisia apuvälineitä. Niiden avulla saattoi yksi ihminen selvitä tehtävistä, joihin normaalisti tarvittiin enemmän väkeä. Eräs tällainen keksintö oli Aita-Paavo.

Aita-Paavoa käytettiin seuraavasti: piikkilangan pää kiinnitettiin suunnitellun laitumen reunalle puuhun. Lankakerä kerittiin suoraksi ja toinen pää kiinnitettiin toiseen puuhun kiinnitettyyn Aita-Paavoon. Aita-Paavon avulla lanka kiristettiin, jolloin aidantekijä pääsi kiinnittämään kireänä pysyvää lankaa puihin ja aitatolppiin. Näin yksi henkilö saattoi valmistaa piikkilanka-aitaa useita satoja metrejä päivässä. Aita-Paavoa valmisti Pyöräkellari Oy Turussa, sama yritys muuttui myöhemmin Tunturipyörä Oy:ksi.

Aita-Paavo on avaamattomassa pakkauksessa ja se on lahjoitettu Saran kokoelmiin Turusta.