ruokahistoria
-
Papuja ja paahtoa, tasseista ja kupeista
Julkaistu:Kahvia on Suomessa juotu niin kaupungeissa kuin maaseudullakin jo pidemmän aikaa, mutta millaista kahvia se on ollut? Kofeiinipitoisuus ainakin on ollut huomattavasti pienempi, mikä selittää sen, miks…
-
Lotinaa, rösselöä ja käristystä – Metsätyömiesten eväät
Julkaistu:Suomeen alkoi syntymään metsäteollisuutta 1860-luvulta lähtien. Metsätyömaille lähtivät töihin niin maaseudun tilattomat kuin tilallisetkin miehet, sillä hakkuut suoritettiin pääasiassa talvella, joll…
-
10 poimintaa perunan historiasta
Julkaistu:Perunaa pidetään olennaisena osana suomalaista ruokavaliota ja ruokakulttuuria. Kyse on kuitenkin verrattain tuoreesta ruokakasvista, jonka viljely ja syöminen levisi Suomessa vasta 1800-luvulla. Ylip…
-
Kulinaarisestä korkeakulttuurista arkisiin resepteihin – Keittokirjojen historiaa
Julkaistu:Naiset – usein äidit – vastasivat kotitalouksissa vuosisatojen ajan jokapäiväisestä ruoanvalmistuksesta. Ruokaa ja keittämistä koskeva tieto oli suullista perinnetietoa, ja ruoanvalmistuksen salat oma…
-
Mistä on (terveellinen) ruoka tehty? Humoraaliopista ravintoaineisiin
Julkaistu:Nykykäsityksen mukaan ruoka-aineet koostuvat erilaisista osasista, ravintoaineista: hiilihydraateista, proteiineista, rasvoista, vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista. Ruoan ravintoainekoostu…
-
Härkäpapu – uuden tulemisen kokenut vanha viljelykasvi
Julkaistu:Härkis, härkäpapusuikale, härkäpapurouhe, härkäpapupihvit, härkäpapugranola… Viimeisten vuosien aikana kauppoihin on ilmestynyt paljon erilaisia härkäpavusta valmistettuja tuotteita ja härkäpapua löyt…
-
Kippis! Muutama lasillinen juomien historiaa
Julkaistu:2000-luvulla yleisimpiä alkoholittomia juomia ovat vesi, erilaiset maidot, kahvi ja tee, täysmehut sekä sokerilla tai makeutusaineilla maustetut juomat. Alkoholijuomista juodaan eniten olutta. Olutta …
-
Ei pääsiäistä ilman mämmiä!
Julkaistu:Kotiliesi-lehdessä kirjoitettiin keväällä 1923: ”Miltähän tuntuisi joulu ilman lipeäkalaa taikka pääsiäinen ilman mämmiä!” 1920-luvulla niin Kotiliedessä kuin muissakin ajan lehdissä mämmi oli jo omak…
-
Modernin keittiön synty
Julkaistu:Nykypäivänä keittiötä pidetään olennaisena ja normaalina osana asuntoa. Meillä kaikilla on todennäköisesti myös pääpiirteissään hyvin samanlainen käsitys siitä, mitä normaalista keittiöstä löytyy: jää…
-
Omavaraisuudessa vara parempi: omavaraisuuden ja huoltovarmuuden historiasta
Julkaistu:Omavaraisuus ja huoltovarmuus ovat näinä kriisiaikoina nousseet taas ajankohtaisiksi aiheiksi. Esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuus uutisoi 17.3., että Suomessa ruoan omavaraisuusaste on naapurimaata Ruo…