ruokahistoria
-
Pala suomalaisen makeisteollisuuden historiaa
Julkaistu:Joulun pyhien jälkeen monilla on makeiskiintiö täynnä -ainakin hetkeksi. Playstation -ohjaimessa on ruskeita tahroja, viimeiset Vihreät kuulat odottavat maljan pohjalla ja sohvatyynyjen välistä löytyy…
-
Joulupöydän ruokia ja uskomusperinteitä
Julkaistu:Kuu on juuri vaihtunut ja katseet kääntyvät vuoden viimeisiä pyhiä kohti. Marketeissa on jo pitkään ollut saatavilla valmisruokina ja eineksinä jouluruokia, kuten erilaisia laatikoita. Lähempänä joulu…
-
Sahti
Julkaistu:Mitä on sahti ja miten se eroaa oluesta? Sekä sahdissa että oluessa on samat raaka-aineet (hiiva, humala, mallas ja vesi), mutta ne valmistetaan hitusen eri tavalla ja raaka-aineiden mittasuhteet poik…
-
Nauris vastasi perunaa
Julkaistu:Nauris oli Suomessa pitkään tärkein viljelty juures, kunnes peruna syrjäytti sen 1800-luvulla. Naurista viljeltiin jo esihistoriallisella ajalla. Se oli ohran ohella tärkeimpiä ravinnonlähteitä muinai…
-
Raikas ja kupliva janonsammuttaja: Pari pullollista virvoitusjuomien historiaa
Julkaistu:Virvoitusjuomateollisuus on sokeriteollisuuden ohella Suomen vanhinta elintarviketeollisuutta, sillä keinotekoisten vesien valmistus alkoi maassamme 1820-luvulla. Virvoitusjuomien esikuvia olivat terv…
-
Elintarvikemessut 1920- ja 1930-luvuilla: ”Elintarvikkeiden tuottamistaidon ohella on kehitettävä myöskin niiden käyttämistaitoa”
Julkaistu:1900-luvulle tultaessa suomalaiset olivat maaseudulla sekä kaupungeissakin asuneet pääasiassa omavaraistaloudessa, joten he eivät olleet tottuneet käyttämään teollisesti valmistettuja elintarvikkeita.…
-
Kuinka sota-ajat ovat muuttaneet elintarvikkeidemme valmistusta ja kulutusta
Julkaistu:Sarka-museon uusi vaihtuva näyttely Tehtaan tekemää ruokaa tarkastelee kotimaisten elintarvikkeiden ja elintarviketeollisuuden historiaa. Tarinatiinun ruokateemaisissa kirjoituksissa syvennymme vuoden…
-
Papuja ja paahtoa, tasseista ja kupeista
Julkaistu:Kahvia on Suomessa juotu niin kaupungeissa kuin maaseudullakin jo pidemmän aikaa, mutta millaista kahvia se on ollut? Kofeiinipitoisuus ainakin on ollut huomattavasti pienempi, mikä selittää sen, miks…
-
Lotinaa, rösselöä ja käristystä – Metsätyömiesten eväät
Julkaistu:Suomeen alkoi syntymään metsäteollisuutta 1860-luvulta lähtien. Metsätyömaille lähtivät töihin niin maaseudun tilattomat kuin tilallisetkin miehet, sillä hakkuut suoritettiin pääasiassa talvella, joll…
-
10 poimintaa perunan historiasta
Julkaistu:Perunaa pidetään olennaisena osana suomalaista ruokavaliota ja ruokakulttuuria. Kyse on kuitenkin verrattain tuoreesta ruokakasvista, jonka viljely ja syöminen levisi Suomessa vasta 1800-luvulla. Ylip…