Lotinaa, rösselöä ja käristystä – Metsätyömiesten eväät

Suomeen alkoi syntymään metsäteollisuutta 1860-luvulta lähtien. Metsätyömaille lähtivät töihin niin maaseudun tilattomat kuin tilallisetkin miehet, sillä hakkuut suoritettiin pääasiassa talvella, jolloin viljelijöilläkin oli aikaa lähteä hankkimaan lisätienestiä. Mikäli viljelijä suuntasi metsätöihin oman hevosensa kanssa poikansa tai muut sukulaismiehet hakkureinaan, hän saattoi ottaa ruokatarvikkeita omalta tilalta mukaan. Yleisesti ottaen metsätyömiehet olivat kuitenkin uudenlaisen tilanteen edessä: he eivät olleet omavaraisia vaan joutuivat elämään ostoelintarvikkeiden varassa.

Asutuksen lähellä sijainneilla metsätyömailla yösija etsittiin paikallisilta tiloilta, mutta syrjäisemmillä seuduilla etenkin Pohjois-Suomessa koko työmaaporukka asui yhteismajoituksessa metsäsaunassa tai metsäpirtissä. Metsäsauna oli yhden huoneen yksinkertainen asunto, jonka nurkassa oli luonnonkivistä muurattu avotakka ja jonka seiniä kiersi makuulava. Metsäpirtit olivat metsäsaunoja isompia ja ne oli rakennettu monivuotisempaan käyttöön.

Metsätyömiehiä metsäsaunassa Ylä-Säynäjän savotalla vuonna 1923, tulisija miesten takana. Kuva: Sakari Pälsi, Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto CC BY 4.0

Metsätyömiehet eli jätkät valmistivat itse omat ruokansa avotakan tulella. Pannussa tai parin litran kokoisessa käristyskauhassa valmistettiin pääraaka-aineista eli leivästä, voista ja silavasta erilaisia ruokia:

Jätkien klassikkoruokia oli käristyskauhassa silavasta ja mahdollisesti lihasta valmistettu käristys. Rasvaista käristystä syötiin aamiaiseksi, sillä raskas työ vaati paljon energiaa ja seuraavan kerran miehet söivät vasta myöhään iltapäivällä töistä saunalle palattuaan. Kauhaton jätkä valmisti keppikiisseliä eli kypsensi tulella puunoksasta vuollun tikun nokassa silavaa tai makkaraa. Lisäksi syötiin mm. lihakeittoja, kalaa, kaurapuuroa, keitettyjä perunoita sekä juotiin paljon kahvia.

Yhtiön kauppapuoti metsätyömaalla Ylä-Säynäjällä vuonna 1923. Kuva: Sakari Pälsi, Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto CC BY 4.0

Ruokatarvikkeita metsätyömiehet pystyivät ostamaan metsäyhtiön ylläpitämältä pääpirtiltä, kulkukauppiailta ja lähialueiden asukkailta. Yhtiöillä oli myynnissä leipää, jauhoja, kahvia, teetä sokeria, voita, lihaa, silavaa, kalaa, herneitä ja maltaita. Miehet ostivat eniten voita, leipää sekä lihaa tai kalaa. Kulkukauppiailta ostettiin kalaa, voita, tuoretta leipää sekä leivonnaisia kuten pullaa, rinkeleitä ja torttuja.

Metsätyömaan työnjohtajat aterialla pääpirtissä Ylä-Säynäjällä vuonna 1923. Kuva: Sakari Pälsi, Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto CC BY 4.0

Metsätyömaiden työnjohtajat asuivat ja söivät usein työmiehiä selkeästi mukavammissa oloissa kuten ylläolevasta kuvastakin käy ilmi. Tämä ero ruokailu- ja asumisoloissa oli osa työnjohtajien ja työmiesten välillä vallinnutta hierarkiaa. Työnjohtajilla oli käytössään huone tai huoneita pääpirtillä, missä sijaitsi myös keittiö. Työnjohtajat palkkasivat omasta pussistaan pääpirteille kokkeja ruokaa valmistamaan jo 1900-luvun alussa.

Miehet valmistamassa käristystä kämpällä Kuhmossa vuonna 1936. Kuva: Uuno Peltoniemi, Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto CC BY 4.0

1920-luvun lopulla voimaan astui laki, joka teki metsätyöntekijöiden asuntojen rakentamisesta pakollista metsäyhtiöille. Lain seurauksena asuinolot paranivat pikkuhiljaa ja yhteisasunnoiksi alettiin rakentaa suurempia ja paremmin varusteltuja kämppiä. Mukavuutta lisäsivät muun muassa ikkunat, ruokapöydät ja peltikuoriset kamiinat.

Metsätyömaan keittiö ja ruokaluukku Ylä-Säynäjällä vuonna 1923. Kuva: Sakari Pälsi, Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto CC BY 4.0

1920-luvulla metsäyhtiöt alkoivat palkkaamaan pääpirteille emäntiä, joiden tehtäviin kuului ruoanvalmistuksen lisäksi siivous ja pyykinpesu. Emännät olivat harvoja naisia työmailla ja, jotta miehet ja naiset eivät olisivat olleet liian läheisessä kanssakäymisessä, asioivat työmiehet emäntien kanssa vain keittiön ja pirtin välisen ruokaluukun, elämänluukun, kautta. Jätkät hankkivat edelleen itse voin ja leivän sekä valmistivat itse käristyksen, mutta ostivat emännältä erilaisia keittoruokia, puuroja, marja- ja hedelmäkeittoja, perunoita ja silavakastiketta. Vasta 1950-luvun loppupuolelta lähtien miehet alkoivat olemaan täysin emännän ruokahuollon varassa, johon yhä useammin kuuluivat myös työpalstalle mukaan otetut eväät.

Lue lisää Pohjois-Suomen metsätyömiesten elämästä Hanna Snellmanin teoksesta Tukkilaisten tulo ja lähtö: kansatieteellinen tutkimus Kemijoen metsä- ja uittotyöstä (Pohjoinen, 1996).