Mitä ennen syötiin?

Kuva: Otavan kuvakokoelma.

Mitä tänään syötäisiin? on kysymys, jonka moni meistä esittää lähes joka päivä. Mutta miten kysymykseen olisivat vastanneet Suomessa menneinä vuosisatoina eläneet ihmiset?

1900-luvulla suomalaisten ruokavalio muuttui teollistumisen, kaupungistumisen, elintason nousun, naisten työssäkäynnin, kansainvälisen kaupan ja muun muassa jääkaappien sekä terveystietoisuuden lisääntymisen myötä lähes täysin.

Toisaalta, muutoksesta huolimatta, monet suomalaisten arkipäiväiset ruoka-aineet ovat samoja kuin noin 100 vuotta sitten: leipä, maitotuotteet, peruna, liha, kala, kahvi. Kuitenkin 1900-luvun kuluessa suomalaiset kuluttivat yhä enemmän yhä pidemmälle jalostettuja elintarvikkeita, ja nykypäivänä suurin osa kuluttamastamme ruoasta on jalostettu jollain tavalla. Esimerkiksi ensin siirryttiin jauhojen jauhattamisesta jauhojen ostamiseen, sitten valmiin leivän ja lopulta valmiiksi viipaloidun leivän ostamiseen. Maidosta on siirrytty laajaan valikoimaan maitotuotteita ja perunasta perunasalaattiin, ranskalaisiin sekä sipseihin. Ruoanlaittoa helpottavat ja nopeuttavat erilaiset puolivalmisteet, pakasteet ja säilykkeet. Ja erilaiset säilykkeet ostetaan valmiina toisin kuin menneinä vuosisatoina, jolloin erilaiset säilöntätavat olivat keskeinen osa ruoanlaittoa ja kotitalouksien ruokahuollon järjestämistä.

Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Samaan aikaan teollistumisen ulottuminen myös elintarvikkeisiin ja jalostusasteen kohoaminen on mahdollistanut myös sen, että aikaisemmista juhlaruista on tullut arkiruokaa. Lihapullat ovat tästä hyvä esimerkki, sillä lihapullat muuttuivat juhlaruuasta sunnuntairuoaksi ja edelleen arkiruoaksi ja lopulta valmisruoaksi elintarviketeollisuuden kehityksen ansiosta.

Saran Ruokamatka historiaan -kierroksella pääset laajemmin tutustumaan siihen, mitä suomalaiset ovat ennen syöneet ja miten ruokavaliomme on muuttunut ruuantuotantomme muuttuessa. Minkälaista puuroa syötiin keskiajalla? Mikä oli suosituin vihannes ennen perunaa? Entä minkälainen oli talonpojan viikon ruokajärjestys 1900-luvun vaihteessa? Tämä kaikki selviää ruokamatkalla historiaan!

Ennen kierrokseen tutustumista tai sen jälkeen voit testata ruokahistorian tuntemuksesi museon Ruokavisassa!