Lauantain elokuva: Finlandia.

Dokumenttielokuva Finlandia (1922)

Lauantai ja pitkäelokuvan paikka! Tämän päivän vinkkinä dokumenttielokuva Finlandia vuodelta 1922. Finlandia on ulkoministeriön propagandaelokuva, jolla vasta itsenäistynyt Suomi levitti Suomi-kuvaa maailmalle. Elokuvan on tehnyt Suomi Filmi -yhtiö ja ohjanneet Erkki Karu ja Eero Leväluoma. Elokuvasta tehtiin ainakin seitsemän erikielistä versiota ja 50 esityskopiota. Finlandia oli menestys; sen on nähnyt yli kuusi miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVI:n erikoistutkija, dosentti Jari Sedergren on käsitellyt elokuvaa blogikirjoituksessan v. 2008.  Vasta itsenäistynyt Suomi oli vahvasti agraarinen maa. Mutta kuten Jari Sedergren on todennut, Finlandia-elokuvan arvotodellisuus ei rakentunut perinteisiin talonpoikais-agraarisiin arvoihin ja eikä elokuvalla pyritty vahvistamaan kuvaa Suomesta agraarisena maana. Syynä tähän oli Sedergrenin mukaan ennen kaikkea vientiteollisuuden vaatimukset: ”eurooppalaiselle hyvinvointivaltiolle sopivan kuvaston luominen oli uudistusmielisen teollisuuden ja talouselämän toiveissa. Suomi tuli liittää jälleen myös symbolien voimalla Euroopan markkina-alueeseen”.

Elokuva jakautuu kuuteen itsenäiseen osaan, joista neljäs, Laulu viheriäisistä niityistä ja keltaisesta voista, kertoo Suomen maataloudesta. Tämä osa oli Keskusosuuskunta Valion ja Keskusosuusliike Hankkijan tuottama. Elokuvassa esitellään maanviljelysneuvos Bjarne Westermarckin Järvenpään kartanoa Tuusulassa. Järvenpään tila olikin mallitila, jossa Westermarck pani toimeen monenlaisia maataloudellisia kokeiluja ja uudistuksia etenkin kasvinjalostuksessa. Erityisesti Finlandialla halutaan kuitenkin kertoa karjataloudesta ja kehittyvästä meijeriteollisuudesta. Elokuvassa seurataan maidon jalostusta raaka-aineen vastaanotosta valmiiksi tuotteiksi. Hangon satamassa meijerituotteet lastataan laivoihin ulkomaille vietäviksi. Kansainvälisesti tämä osa jäi elokuvan muiden osien varjoon.

Elokuva oli pitkään fragmentteja lukuun ottamatta kadonnut. Vuosien varrella elokuvaa oli jo ehditty lyhennellä ja leikellä, kunnes se tuhoutui v. 1959 sattuneessa tulipalossa. Kansallinen audiovisuaalinen institutti KAVI ryhtyi koostamaan elokuvaa uudelleen osana 100-vuotisjuhlavuoden hanketta ja elokuva restauroitiin ja koottiin uudelleen.

Linkki elokuvaan https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_111309

Lähteet:

Sedergren, Jari,2008,  blogikirjoitus ”Finlandia – ulkoasiainministeriön propagandaelokuva (1922)”, http://sedis.blogspot.com/2008/03/finlandia-ulkoasiainministerin.html

Yle,  ”Näin Suomi-kuvaa kirkastettiin lähes 100 vuotta sitten – kadonneesta suurelokuvasta uusi upea versio artikkelissa” , 28.12.2017 https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/12/28/nain-suomi-kuvaa-kirkastettiin-lahes-100-vuotta-sitten-kadonneesta