Elokuvavinkki: Westermarckin mallitila Järvenpäässä

Maatalousneuvos Bjarne Westermarck ja Järvenpään kartano

Viime lauantain elokuvanamme oli Finlandia vuodelta 1922. Elokuvassa esiteltiin myös suomalaista maataloutta ja piipahdettiin maatalousneuvos Bjarne Westermarckin (1887 -1945) tilalla Järvenpäässä. Tässä lyhytelokuvassa tutustutaan Westermarckin tilaan tarkemmin.

Bjarne Westermarckin äiti oli Järvenpään kartanon tytär, Bjarnen isä Anton Westermarck oli Suomeen Ruotsin Länsi-Pohjasta tullutta sukua. Anton Westermarck oli metsänhoitaja, hän opiskeli agronomiksi Mustialassa. Kun Bjarne oli saanut koulunsa Helsingissä päätökseen, hän lähti hakemaan maatalousoppia Ruotsista ja Tanskasta ja opiskeli Kööpenhaminan maatalouskorkeakoulussa. Bjarne palasi Suomeen 1908 ja ryhtyi uudistamaan Järvenpään kartanon maataloutta. Järvenpään kartano oli menestyvä suurtila jo entuudestaan, mutta Bjarne ryhtyi laajentamaan tilaa sekä kehittämään tilan karjataloutta että kasvinviljelyä. Hän perusti tilalle myös meijerin. Erityisesti hän ansioitui kasvinjalostuksessa, kartanoon perustettiin Suomen Kylvösiemen OY, joka jalosti kasvilajikkeita Suomen viljelyolosuhteisiin sopiviksi. Kartanon toiminta ajautui kuitenkin taloudellisiin vaikeuksiin ja v. 1924 valtiosta tuli kartanon omistaja. Sittemmin kartanon maille perustetiin Järvenpään taajama.

Bjarne Westermarck oli myös yhteiskunnallisesti toimelias. Hän kuului useisiin maatalousalan järjestöihin, oli perustamassa Maataloustuottajien Keskusliittoa ja toimi myös sen valtuuskunnan puheenjohtajana.

Linkki elokuvaan https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_112725

Lähde: Henttinen, Annastiina: Westermarck, Bjarne. Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu. Studia Biographica 8. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2008– (viitattu 21.4.2020). Julkaisun pysyvä tunniste URN NBN:fi-fe20051414; artikkelin pysyvä tunniste http://urn.fi/urn:nbn:fi:sks-tev-000277
(ISSN 1799-4357, verkkojulkaisu)