Kaskisavun mailta –  Kansatieteellinen elokuva kaskipellon raivauksesta vuodelta 1937.

Tiedätkö, mistä piru puhui, kun piru sanoi: ”Kumma rek! Kun on oikein puolin, niin ei vedä mikään. Kun on nurin, ei istu kukaan.” Vastauksen kuulet Kaskisavun mailta lyhytelokuvasta (14 min).

Kansatieteellinen dokumentti kaskiviljelystä kuvaa kaskenteon vaiheet kaadosta polttoon ja kylvöön, lepotaukoja unohtamatta. Kaarlo Marjasen ilmeikäs selostajaääni kuvaa kasken tekoa kuin jännitysnäytelmää, ilmeikkäästi, mahtipontisesti ja rytmikkäästi.

Lyhyt filmi tiivistää eloisasti kaskenteon monet vaiheet, kuitenkin työn eri vaiheet ja menetelmät tarkasti kuvaten. Samoin elokuvassa ilmenee työnteon raskaus ja kuumat olosuhteet – vaikkakin elokuvassa todetaan että ”työ käy kuin leikiten, hymy asuu kaskenraatajan kasvoilla.”

Kaskea kaadettiin, poltettiin ja maata muokattiin yksinkertaisilla välineillä. Paikan päällä pystyttiin tekemään kaikki muu tarpeellinen paitsi kirveen ja kassaroiden terät.

Läntisessä Suomessa kaskia kaadettiin paikoin, mutta varsinaista kaskitaloutta ei milloinkaan esiintynyt. Leipäviljan tuotanto perustui peltoviljelyyn.  Itäisessä ja pohjoisessa Suomessa kaskitalous oli vallitseva viljelymuotomuoto, mutta alkoi ajautua vaikeuksiin 1800-luvun jälkipuoliskolla väkiluvun kasvaessa, sopivien kaskimaiden ehtyessä ja viljelykierron nopeutuessa.  Kaskiviljely törmäsi myös kilpaileviin metsänkäyttömuotoihin. Nousevalle metsä – ja sahateollisuudelle metsää polttava kaskiviljely oli arvokkaan raaka-aineen tuhlausta.

Linkki elokuvaan https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_604870

Kaskisavun mailta (1937)

Tuotanto: Kansatieteellinen Filmi Oy

Kuvaaja: Eino Mäkinen,

Äänitys: Lauri Pulkkila

Ekspertti: Ahti Rytkönen