Kolmioäes eli hanhenjalkaäes

Toukokuun kuukauden esineen avulla käännämme katseet kohti peltotöitä. Yksi työssä vaadittavista työvälineistä on äes. Äkeellä pehmennettiin pellon pinta enne kylvöä, ja sillä saatettiin myös peitellä siemen kylvön jälkeen mullan joukkoon. Aurojen tavoin äkeet kehittyivät puisista työvälineistä hiljalleen rautaisiksi.

Valitsemamme äes on nimeltään kolmioäes, joka alkujaan kehitettiin Ruotsissa 1700-luvulla ja sen käyttö levisi Suomeen 1800-luvulla. Äestä käytettiin Suomessa lähinnä Lounais-Suomessa ja Pohjanmaalla. Kolmioäkeen piikit olivat yleensä kärjestään litteitä ja eteenpäin taivutettuja, hanhen jalan näköisiä. Tästä työväline sai nimen hanhenjalkaäes. Kolmioäestä käytettiin kylvöksen multaukseen ja erityisesti rikkaruohojen torjuntaan.

Äes esillä Ennen koneita -näyttelyssämme

Äkeen runko on punaiseksi maalattua puuta. Esineen takana on ylöspäin nouseva käsipuu. Äkeen alla on yhteensä yhdeksän eteenpäin taipuvaa metallipiikkiä, ns. hanhenjalkapiikkiä. Piikit ovat 28 cm pitkiä. Esineen kokonaispituus on 204 cm ja levein kohta on 106 cm.

Äes on alkujaan ollut Korsholman koulutilalla käytössä ennen siirtymistään osaksi Viikin maatalousmuseon kokoelmia. Nykyään äes on esillä museossamme Viikin maatalousmuseon esineitä esittelevässä Ennen koneita -näyttelyssä yhdessä muiden pellonviljelyssä käytettyjen esineiden kanssa.