Siemensäilytysastia (ent. kaljapytty)

Monien museokokoelmista löytyvien esineiden elämänkaari on kirjava, sillä astioiden käyttötarkoitukset ovat tarpeen vaatiessa saattaneet muuttua vuosien varrella. Helmikuun esineeksi valikoitunut astia toimii nykyään museoesineenä, mutta se on palvellut omistajaansa alun perin kaljapyttynä ennen siirtymistään hampunsiementen säilytysastiaksi. Kuukauden esine on siis sekä siemensäilytysastia että kaljapytty riippuen siitä, mistä ajanjaksosta esineen elämässä puhutaan.

Hamppu on ollut yksi Suomen monista viljelykasveista. Siitä on valmistettu esimerkiksi kangasta, köyttä, kalaverkkoja, sekä öljyä. Hamppua viljeltiin aikanaan ympäri Suomen, mutta itäisessä osassa maata sitä osattiin viljellä tehokkaimmin. Esimerkiksi Karjalasta hamppua vietiin aikanaan muualle Suomeen täydentämään läntisiä hamppuvaroja. Hamppua kasvatettiin sekä yksityiskäyttöön että vientiin.

Hampunsiementen säilytysastia on alkujaan kotoisin Suistamolta Raja-Karjalasta, ja on ollut osa Viikin maatalousmuseon kokoelmia. Astia on 57 cm korkea ja 34 cm leveä. Sen pohja ja kansi on laudasta valmistettu, mutta astian reuna muodostuu kokonaan yhdestä puunrungosta. Astian kannessa on aukko, jossa on leveä puinen tulppa. Esine on nähtävillä Ennen koneita -näyttelyssä yhdessä vilja-aitoista löytyvien esineiden kanssa.