Voirasia eli voivakka

Voi on ollut tärkeä elintarvike kotikäytössä sekä kauppatavarana. Sitä säilytettiin puisissa astioissa, jotka kulkivat mukana markkinoille myytäväksi tai peltojen kupeeseen eväiden mukana. Tammikuun esineeksi valikoituikin yksi museon monista voirasioista, joka on myös esillä Ennen koneita -näyttelyn tupa-osastolla yhdessä muiden entisajan kodeista löytyvien puuastioiden kanssa.

Voirasia on alkujaan kotoisin Suistamolta Raja-Karjalasta, ja on myöhemmin ollut osa Viikin maatalousmuseon kokoelmia. Rasiaan kuuluu kaksi osaa: astia ja kansi. Kannen kanssa voirasia on melkein 13 cm korkea. Leveyttä rasiassa on 20,5 cm ja syvyyttä 14 cm. Rasia on valmistettu naulojaan myöten kokonaan puusta, ja esineen pinta on käsittelemätöntä. Rasia muodostuu pohja- ja kansikappaleista, jotka on kiinnitetty reunaosaan puisilla nauloilla. Astian sekä kannen reunaosat on taivutettu yhdestä puusta soikion muotoisiksi. Toiselta nimeltään esinettä kutsutaankin voivakaksi, sillä astia on valmistettu vakkatekniikalla.

Astian kannen kyljessä näkyvä numero ”1090” on esineen vanha luettelointinumero, jonka avulla se oli aikanaan luetteloitu esinekokoelmaan.