Vuolurauta eli kuorimarauta

Maaseudulla vuotuisiin töihin kuuluivat metsätyöt. Talonpojille metsät tarjosivat arvokasta lisätienestiä, jonka avulla he pystyivät toteuttamaan erilaisia maatalouden investointeja. Puun kaatamiseen sekä käsittelyyn on tarvittu erilaisia välineitä. Maaliskuun esineeksi valikoitui vuolurauta, jolla puun kuorta on saatu kuorittua rungosta irti.

Isoa osaa metsänomistajien myymästä puutavarasta hyödynnettiin esimerkiksi paperi- ja selluteollisuudessa. Puiden kuoriminen liittyi pitkälti paperi- ja sellutehtaiden asettamiin vaatimuksiin. Tehtaat eivät halunneet vastaanottaa kuorimatonta puutavaraa tuotantoonsa, joten puut täytyi kuoria puhtaiksi myyntiä ennen.

Vuoluraudan runko on valmistettu raudasta ja sen molemmissa päissä on puiset pyöristetyt kädensijat, joissa on uria. Kahvojen päissä on siipimutterit, joiden avulla runkorauta voidaan taivuttaa haluttuun kaarevuuteen. Runkorautaan on erikoisten kiinnitysrautojen avulla kiinnitetty taipuisa irtoterä, joka on teroitettu toisesta syrjästään. Rauta on 64cm pitkä, 7,5cm leveä ja 5,5cm korkea. Vuoluraudalle on oma suorakaiteen muotoinen pahvilaatikko, joka on varustettu tuotteen valmistajan logolla. Tuotemerkki on nimeltään Vuolukärppä. Raudalle on myös oma patenttinsa, joka myönnettiin 11.4.1947.

Tämä vuolurauta on ollut aikanaan esillä museon ensimmäisessä perusnäyttelyssä vuosina 2005-2015.