11/2021 Tuohilaukku

Tuohesta on valmistettu tarvekaluja jo esihistoriallisista ajoista lähtien. Omavaraistalouden aikaan talon käyttöesineet oli tapana valmistaa itse puhdetöinä ja niitä oli aikaa tehdä erityisesti talvella, kun maa oli martaalla  ja pimeä rajoitti ulkotöitä. Tuohesta on tehty tuokkosia, koreja, kopsia, pusuja, kontteja, virsuja ja tuppia. Tuohella on maksettu veroja Ruotsin kruunulle, sillä on katettu asuinrakennuksia ja valmistettu niin kalastustarpeita kuin soittimiakin vielä 1800-luvulla. Vasta 1900 -luvun alussa tuohi alkoi hitaasti väistyä uudenlaisten materiaalien tieltä. Aikaa myöten vanhemmilta opittu käsityötaito unohtui tai kaventui tarvekalujen valmistuksesta koriste- ja muistoesineiden askarteluksi.

Toisen maailmansodan aikana tuohi nousi jälleen ajankohtaiseksi materiaaliksi. Pitkän asemasodan aikana monet rintamamiehet alkoivat tehdä vapaa-ajallaan käsitöitä ja tuohi nousi jälleen tärkeään asemaan helpon saatavuutensa ja työstettävyytensä ansiosta.

Tavallisia kotiin lähetettäviä esineitä olivat rasiat, taulu- ja valokuvakehykset, leikkikalut sekä erilaiset kassit ja laukut. Pula-aikana tuohesta syntyi myös mm. köysiä, kengänpohjia, rantakenkiä, joulukuusen koristeita, lampunvarjostimia sekä koruja. Tuohen antiseptiset ominaisuudet löydettiin uudelleen ja siitä suositeltiin tehtäväksi mm. ruoka- ja eväslaukkuja.

Tuohi on materiaalina edullista ja monikäyttöistä, mutta sarjatuotantoon se ei sovi. Nykyään tuohta käyttävät lähinnä käsityöläiset, taiteilijat sekä perinnerakentamiseen perehtyneet. Tuohi taipuu ekologisen rakentamisen lisäksi esimerkiksi ylellisten käsityönä valmistettavien kenkien, silmälasikehysten ja iPad -laukkujen materiaaliksi.

Kuukauden esine on tuohesta punottu naisten kirjekuorimallinen käsilaukku. Sodan aikaiset korsutyöt olivat usein hyvin koristeellisia, sillä kotirintamalla odottavalle mielitietylle haluttiin antaa parasta mahdollista olosuhteista huolimatta. Tämä laukku on punottu siten, että tuohen vaaleat ja ruskeat pinnat muodostavat shakkiruutumaisen kuvion.

Tuohi koki uuden nousukauden 1940-luvulla, jolloin oli pulaa kaikesta. Rintamamiehet lähettivät käsitöitään lahjaksi kotiväelleen tai mielitietyilleen.