10/2004 Jankkoaura

jankkoaura

Kuvassa olevasta aurasta on käytetty myös nimitystä kesannon kertausaura. Se on hevosvetoinen, Fiskarsin tehdasvalmisteinen (valmistettu 1930-luvulla) ja ollut väriltään kirkkaan sininen. Oikeassa kyljessä on vielä näkyvissä suomalaisen työn leima. Aura on 109 cm korkea, 94 cm leveä ja 218 cm pitkä.

Auraa on käytetty kesannolle levitetyn karjanlannan maahan kyntämiseen. Sen avulla lannan ravinteet saatiin tehokkaammin hyödynnettyä ja estettiin niiden huuhtoutuminen sadeveden mukana ojaan.

Aura on ostettu Viipurin maanviljelijäin kaupasta vuonna 1937 Kurkijoelle kolmen viljelijän yhteisomistukseen. Se ehti olla käytössä vain muutaman vuoden ennen sotaa ja evakkoon lähtöä, josta kuitenkin palattiin mahdollisimman pian takaisin Kurkijoelle, vaikka sota ei paljoa ollutkaan säästänyt. Kauan ei aura kuitenkaan ehtinyt pureutua Kannaksen maahan, kun edessä oli uusi evakkomatka Ilmajoelle. Muistona tästä näkyy vieläkin auran rungossa himmeästi punaisella maalilla teksti Petalax. Tämän jälkeen paluu Karjalaan ei enää toteutunut. Aura jäi pois käytöstä 1950-luvulla.