04/2004 Juustokehä

Kuvassa oleva juustomuotti on vuodelta 1866 (vuosiluku on kaiverrettu pohjaan) ja saatu lahjoituksena Alastarolta. Juustokehä on 16,4 cm leveä, sen pituus on 16,7 cm ja korkeus 5 cm.

Puisessa ja leikkauksin koristellussa juustokehässä, toiselta nimeltään juustomuotissa, maidosta juoksutinaineen avulla erottunut, juustoutunut massa puristettiin kuviollisella kannella kehäjuustoksi. Juustomuotteja on käytetty kehäjuuston tekoon pääasiassa Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Suomalaiset juustot voidaan jakaa kahteen pääryhmään: piimäjuustoihin ja juoksutettuihin maitojuustoihin. Juustomuotissa tehty kehäjuusto kuuluu jälkimmäiseen ryhmään. Juustokehästä juusto on joko syöty sellaisenaan tai se on kuivattu juustohäkissä ja tämän jälkeen joko savustettu tai suolattu.