09/2004 Hiirenloukku

Hiirenloukku

Puusta ja metallista tehty omatekoinen hiirenloukku on 4,6 cm korkea, 10,6 cm pitkä ja 8,9 cm leveä. Siinä on kolojen päälle tehty rautalangasta jouset ja kuristussilmukat, joista yksi on myöhemmin hävinnyt. Maatalousmuseolle kuvassa oleva loukku on tullut lahjoituksena maatilalta Lemusta.

Hiirenloukku on toiminut siten, että edessä oleviin koloihin on laitettu hyvää syötävää hiirtä houkuttelemaan. Ruokaan on kiinnitetty lanka, joka on pitänyt alhaalla edessä olevia, metallilangasta tehtyjä silmukoita. Hiiren tullessa kololle aterioimaan se samalla syö sekä tarjolla olevan herkun että poikki sitä pitelevän langan. Tällöin silmukka nousee ylös hiiren jäädessä kuristuksiin.

Rotta, sekä koti- ja metsähiiri kuuluvat yleisesti maatilan tuhoeläimiin ja niitä on tämän vuoksi yritetty torjua kaikin keinoin. Ne syövät rehua, sotkevat varastoja, rikkovat pakkauksia ja talojen rakenteita. Ikävintä on, että ne levittävät mukanaan myös tauteja.

Kotihiiri elää yleensä kuivissa paikoissa. Se viihtyy hyvin varastorakennuksissa, etenkin välipohjissa ja seinien välissä. Hiiren pyydystäminen loukulla on helppoa, koska se on luonnostaan utelias ja sitä kiinnostaa kaikki uusi. Lisäksi kerran pelastuttuaankin se palaa samalle pyydykselle uudelleen.