05/2006 Fiskars 10

fiskars10

Teollinen auranvalmistus alkoi Suomessa Fiskarsin takomomanufaktuurissa 1800-luvun puolivälissä. Fiskarsissa valmistettiin kymmeniä erilaisia auramalleja, joista ”Fiskarsin kymppi” on kaikkein tunnetuin.

Fiskarsin auranvalmistus oli suurimmillaan 1930-luvulla. Kaikkiaan Fiskarsissa valmistui hevosvetoisia auroja lähes miljoona kappaletta. Aurat keräsivät tunnustusta ja palkintoja ulkomaita myöten.

Fiskars 10 on ruuvisiipinen rauta-aura, jota käytettiin kahden hevosen vetämänä. Sen siipi on pitkä ja loivasti taivuteltu. Kädensijat ovat puiset. Ojas on yksiosainen ja muodoltaan litteä. Kyseisen auran suurin kyntösyvyys on 23 cm, virallisissa kokeissa kyntösyvyydeksi mitattiin yleensä 17 – 23 cm. Normaali viilunleveys on 32 cm.

Fiskars 10:tä on esitelty lukuisissa maatalouden koneista ja laitteista kertovissa teoksissa. Näissä kirjoissa kymppiä suositellaan suo- ja uudismaalle ja nurmikyntöön. Keskusosuusliike Hankkijan luettelossa vuodelta 1924 mainostetaan Fiskars 10:tä seuraavasti: ”Tämä aura kulkee erittäin kevyesti ja tasaisesti, sillä on suuri työkyky ja se kääntää varmasti viilut.”

Kuukauden esineenä oleva Fiskarsin 10 on ollut käytössä yleisaurana Uudessakaupungissa 1950-luvulle asti.