04/2006 Kaappikuivuri

sakkikuivuri

Kuukauden esineenä oleva kaappikuivuri ”Paras” on ollut käytössä Äetsässä Kiikan kylässä ja on sieltä lahjoitettu museolle kesällä 2004. Kuivurirakennus, johon Paras sijoitettiin, rakennettiin 1950-luvun alussa. Kuivuri oli rakennuksen ylemmässä kerroksessa ja alemmassa kerroksessa oli kiuas lämmittämistä varten. Kaksi metriä korkea kiuas oli tehty nyrkin kokoisista kivistä ja siinä voitiin polttaa metrin pituisia halkoja. Kiuas lämmitti koko huoneen.

Lahjoittaja muistelee, että kuivurin käyttäminen oli raskasta, koska vilja piti kantaa säkeissä ylös kuivuriin. Kuivurissa olevista vivuista vetämällä vilja putosi alas ja se kannettiin uudestaan ylös. Kuivuriin meni 10-15 säkkiä viljaa, yhteen säkkiin mahtui hehtolitra viljaa. Kuivuri ei ollut käytössä kuin muutaman vuoden. Se jäi pois käytöstä leikkuupuimureiden tullessa käyttöön.

Kuivurin on valmistanut karkkulainen Oy Rakentaja. Sen lautaosat on maalattu keltaisiksi ja reunat punaisiksi. Kummassakin päädyssä lukee mustalla laitteen nimi sekä patenttinumero, etuseinämään on maalattu valmistajan nimi. Kuivurin mitat ovat: korkeus noin 208 cm, leveys noin 300 cm ja syvyys 146 cm.