10/2013 Fiskars 10F Lasikova -aura

10FLasikova_KKEs

Fiskars 10 F on ruuvisiipinen rauta-aura, jota käytettiin yleensä kahden hevosen vetämänä. Sen siipi on pitkä ja loivasti taivuteltu. Kädensijat ovat puiset. Ojas on yksiosainen ja muodoltaan litteä. Kyseisen auran suurin kyntösyvyys on 23 cm, virallisissa kokeissa kyntösyvyydeksi mitattiin yleensä 17 – 23 cm. Normaali viilunleveys on 32 cm.

Kuukauden esineeksi valittu ”10 F Lasikova” on varustettu kolmikerrosteräksestä valmistetulla pinnaltaan lasikovaksi karkaistulla siivellä. Siivessä on kahden kovan ja kulutusta kestävän mutta hauraan pintakerroksen välissä pehmeämpi sitkeä teräskerros, joka tekee siiven kestäväksi.

Fiskars 10:tä suositeltiin suo- ja uudismaalle ja nurmikyntöön. Keskusosuusliike Hankkijan luettelossa vuodelta 1924 mainostetaan Fiskars 10:tä seuraavasti: ”Tämä aura kulkee erittäin kevyesti ja tasaisesti, sillä on suuri työkyky ja se kääntää varmasti viilut.”

Fiskarsin auranvalmistus oli suurimmillaan 1930-luvulla. Kaikkiaan Fiskarsissa valmistui hevosvetoisia auroja lähes miljoona kappaletta. Aurat keräsivät tunnustusta ja palkintoja ulkomaita myöten.