11/2013 Eworauta porsaiden ravintolisä -pakkaus

IMG_3971web

EWOS-yhtiö perustettiin Ruotsissa vuonna 1931 ja se siirtyi vuonna 1935 ruotsalaisen Astra-lääketehtaan omistukseen. Samoihin aikoihin Ewos aloitti erilaisten tuotantoeläimille tarkoitettujen ravintolisien kehittelyn ja tuotannon. Astra-Ewos-nimellä yrityksen tuotteita markkinoitiin Suomessakin vuosikymmeniä.

Kun vanhaan aikaan eläimet laidunsivat vapaasti, ne saivat etsiä tarvitsemansa ravinnon itse. Harvoin esimerkiksi sikoja lihotettiin erityisellä ravinnolla, vaan niille annettiin ruuantähteitä ja erilaisia syötäviä jätteitä. Myös hivenaineiden ja vitamiinien saannista eläimet saivat pitää itse huolen. Kun vapaa laidunnus loppui ja eläimet kasvatettiin pääasiassa rehuruokinnalla, myös erilaiset ravinnon puutokset tulivat ongelmaksi. Yksipuolinen ruokinta esimerkiksi viljalla edellytti tärkeiden ravinto- ja hivenaineiden saannin varmistamista ravintolisiä antamalla.

Suurelta osin viljalla kasvatettavat porsaat tarvitsevat menestyäkseen lisää rautaa ja vitamiineja. Tähän tarkoitukseen Astra-Ewos kehitti 1970-luvulla EWORAUTA rehunlisän, josta porsaat saivat tarvitsemansa aineet kuten hivenraudan sekä A-, D-, E- ja C-vitamiinit. Vuonna 1979 Alfa-Laval osti EWOS-yhtiön Astralta ja sittemmin yhtiö siirtyi Cultorin omistukseen. Viime vuosina yritys on norjalaisomistuksessa keskittynyt kalanrehujen kehittelyyn ja tuotantoon.