07/2013 Heinäharava

Laahaharava1_pieni2

Hevosvetoisia heinäharavia käytettiin kahta päälajia: laahusharavia ja pyöräharavia. Laahusharavat olivat Suomessa useimmiten itse tehtyjä kun taas pyöräharavat tehdastekoisia.

Hevosvetoisia heinäharavia alettiin käyttää 1800-luvun loppupuolella, kun karjatalouden kehittyessä käsiteltävän rehun määrä paisui ennennäkemättömäksi. Käsin haravointi tuli liian raskaaksi ja heinän seivästykseen siirtyminen edellytti säännöllisiä kasoja pitkin peltoa. Laahusharavan piikit kulkivat maata pitkin ja kun heinää oli riittävästi, harava tyhjennettiin nostamalla sitä narulla. Tällöin piikit pyörähtivät ja paikalle jäi heinäkasa.

Laahusharavat yleistyivät Ruotsissa 1800-luvulla, mutta jäivät Suomessa pyöräharavia harvinaisemmiksi. Suomen olosuhteissa pyöräharava osoittautui tehokkaammaksi, täällä pellot olivat usein tasaisempia kuin esimerkiksi Länsi-Ruotsissa jossa rinnepelloilla laahusharava oli helpompi käsitellä.

Kuukauden esineeksi valittu laahusharava on saatu Suomen maatalousmuseon kokoelmiin Paimiosta, jossa rinnepelloilla tällainen oli usein pyöräharavaa kätevämpi.

Suomen maatalousmuseo olisi kiinnostunut saamaan lisätietoja laahusharavien rakentamisesta ja käytöstä Suomessa.