06/2013 Ote -puimakoneen pienoismalli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puimakone on laite, jolla leikatut viljankorret käsitellään viljanjyvien irrottamiseksi niistä. Irronneet jyvät puimakone puhdistaa roskista ja lajittelee koon perusteella. Voimanlähteenä voitiin käyttää hevoskiertoa, höyrykonetta, maamoottoria, traktoria tai sähkömoottoria.

Oy Teijon tehtaat – Tyko Bruks Ab on merkittävä osa Suomen teollista historiaa. Teollinen toiminta Perniön Teijolla alkoi jo vuonna 1686, ensin raudanjalostuksella ja jatkui myöhemmin erilaisena kone- ja metalliteollisuutena. TTB oli vanhimpia suomalaisia maatalouskoneiden teollisia valmistajia. Puimakoneita Teijolla tehtiin 1890-luvulta lähtien, aluksi käyttäen hyväksi ruotsalaisia lisenssimalleja kuten Thermaenius-patentti ja Agricola-patentti. Myöhemmin näiden rinnalle tuli myös omaa suunnittelua olevia malleja kuten Paavo, Iso-Paavo, Karhu ja Pekka.

Teijon tehtaat valmistivat vakiotuotteitaan eri merkeillä eri tukkukauppiaiden toivomusten mukaan. OTK:n myymät laitteet saivat merkin Ote, Keskon myymät taas Pomo. Ote-puimakoneen pienoismalli on rakennettu esittely- ja koulutuskäyttöön 1950-luvulla. Se on kiertänyt OTK:n maatalouskoneosaston näyttely- ja esittelytilaisuuksissa ympäri maata.

Tämä pienoismallin on lahjoittanut Saralle Tradeka-yhtymä.

Huom! Maatalouden pienoismalleja -näyttely Saran vaihtuvien näyttelyiden tilassa 7.6. alkaen.