03/2013 Puusukset

Sukset3

Suksia on käytetty Euraasian mantereen läntisellä, ns. kovan lumen alueella ainakin jo mesoliittisella kivikaudella n. 8000 vuotta sitten. Idempänä Euraasiassa ja uudella mantereella ns. pulverilumen alueella on käytetty vastaavasti lumikenkiä.

Vanhimmat tunnetut suksien jäänteet on löydetty Venäjältä, mutta Suomesta ja muualta Skandinaviasta tunnetaan suksilöytöjä joiden ajoitus on myöhäinen kivikausi n. 3200 – 1900 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Varhaisimmat sukset olivat tasaparisia, eripariset lyly ja kalhu tulivat käyttöön rautakaudella noin ajalla 100 – 700 AD. Lyly oli pitkä, usein reilusti yli kaksi metriä pitkä pohjastaan siloteltu luistosuksi ja kalhu puolestaan lyhyempi ja leveämpi pohjastaan karkea tai jopa turkiksella päällystetty potkusuksi. Perinteisesti sukset valmistettiin itse tai tilattiin paikalliselta suksimestarilta, usein tilaaja toimitti tarvittavat ainespuut.
Nämä säilyivät käytössä aina 1800-luvulle asti, jolloin suksien teollinen valmistus kuihdutti paikallisen ja omavalmistuksen. Teollisuus valmisti vain tasaparisia suksia. Teollisten suksien kehittymisen myötä myös siteet kehittyivät ja niiden kanssa yhteensopivia erityisiä hiihtämiseen tarkoitettuja jalkineita alettiin myös valmistaa.

Kuukauden esineeksi on valittu tehdasvalmisteinen suksipaketti, joka on saatu Suomen maatalousmuseon kokoelmiin Valkeakoskelta. Suksissa ei näy merkintää valmistajasta. Siteet ovat aikanaan 1950-luvulla yleistä ”Voitto”-mallia, valmistaja tuntematon. Sauvat on valmistettu männystä, sommat ovat terästä ja nahkaa.