10/2009 Hilleshög Minor

hilleshog

Sokerijuurikkaan viljely alkoi varsinaisesti Suomessa ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun Saloon perustettiin sokeritehdas vuonna 1919. Vuonna 1907 perustettu Svenska Sockerfabrik Aktiebolaget tuotti Hilleshögin tilallaan juurikkaan siementä, jota meilläkin käytettiin kotimaassa jalostetun siemenen ohella. Samainen ruotsalaisyritys kehitteli myös juurikkaan viljelyyn ja korjuuseen liittyviä koneita, joita valmistivat mm. AB Överums bruk, Edenhall Mek. Verkstad AB ja Lilla Harrie Maskiner AB.

Sokerijuurikkaan viljelyn koneellistaminen eteni muun maatalouden koneellistamisen rinnalla. Sokeritehtaat tuottivat maahan koneita lähinnä pohjoismaista ja toimittivat niitä sopimusviljelijöilleen testattavaksi. Myös kotimainen teollisuus ryhtyi valmistamaan juurikkaan viljelyyn sopivia koneita, kylvökoneita ja haroja jo 1930-luvulla. Esillä oleva Överumin valmistama Hilleshög Minorkin oli pitkään käytössä Sauvossa, josta päätyi Angelniemeläiselle tilalle 1960- ja 70-lukujen taitteessa. Siellä konetta käytettiin aina vuoteen 1980.

Kuten nimestä voi päätellä, yksirivinen Minor oli varsinaista Hilleshög- juurikaspuimuria pienikokoisempi ja tarkoitettu pienille ja keskisuurille viljelmille. Se listii juurikkaat (leikkaa naatit eli vihreät kasvinosat irti), siirtää naatit omaan säiliöönsä, nosta juurikkaat, puhdistaa ne ja siirtää juurikassäiliöön. Säiliö tyhjennetään keoksi sen tultua täyteen.

Angelniemellä vetotraktorina oli Massey Ferguson MF 35. Hyvissä olosuhteissa päivässä voitiin nostaa jopa kahdeksan tonnia juurikkaita. Konetta käyttänyt isäntä muisteli että vikoja laitteessa ei juurikaan esiintynyt, kuljetinketjuja joutui joskus korjaamaan.

hilleshog2