02/2009 Marttapuku

marttapuku

Martoilla on ollut oma järjestöasu vuodesta 1937. Kankaan ja puvun mallin oli suunnitellut jo vuonna 1935 taiteilija Eva Saurio. Kankaan kutoi Oy Finlayson Ab.

Martat ompelivat pukunsa itse Marttaliiton välittämien tarkkojen ompeluohjeiden ja kaavojen mukaisesti. Liiton kautta hankittiin myös kangas. Yhtenäisellä asulla pyrittiin muun muassa tasoittamaan luokkaeroja. Kun kaikki pukeutuivat samanlaiseen pukuun, eivät sosiaaliset erot korostuneet.

Alun pitäen pukuun kuului ruudullinen mekko, vaalea esiliina sekä erivärisiä huiveja, joista sai valita mieleisensä. Kerhoittain on puvun kanssa käytetty myös raidallisia esiliinoja. 1960-luvulla puvun mallia yksinkertaistettiin. Tällöin kankaasta täysvinoon leikattu miehusta muutettiin suoraksi. Esiliina sai olla myös tummansininen, lisäksi huiveihin tuli uusia värejä. Tällaisenaan marttapuku oli käytössä 1980-luvulle asti.

Vuonna 1984 otettiin käyttöön taiteilija Maj Kuhlefeltin suunnittelema uudenlainen, tehdasvalmisteinen järjestöasu. Siihen kuului tummansininen jakkupuku sekä ruutukankainen ja vaaleansininen paitapusero. Viimeksi jakkupukua on muodistettu vuonna 1994. Marttakankaasta suunniteltiin myös uusi liivihame työasuksi entisen työmekon tilalle.

Kuvassa olevaa marttapukua on käytetty Someron marttayhdistyksen ja Joensuun marttakerhon tilaisuuksissa 1970-1980-luvuilla.