11/2009 Elopainomittanauha

elopainomittanauha

Kuukauden esineenä oleva mittanauha ilmoittaa nautakarjan ja sikojen elopainon kiloina suhteessa rinnan ympärysmittaan senttimetreinä. Mittanauhan sikamittapuoli on keltainen ja nautakarjan puoli on oranssi. Mittaus on suoritettu eläimen rintakehän kohdalta, etujalkojen takaa.

Ennen elopainomittanauhoja eläimen painoa voitiin arvioida suorittamalla mittaus metrimitalla ja etsimällä vastaavuus painotaulukosta. 1920-luvulla suositeltiin käyttämään saksalaisia taulukoita, 1960-luvun alussa nuorille sioille valmiiksi laskettu painotaulukko löytyi sikatalouskirjapitokirjasta.

Eläimen painon arviointi onnistuu myös yksinkertaisten laskukaavojen avulla. Nautojen laskukaava on: rinnanympärys cm x rinnanympärys cm x ruumiin pituus cm / 10 000. Nuorilla sioilla kaava puolestaan kuuluu: pituus x rinnanympärys x 97,3 – 25 ja täysi-ikäisillä siitossioilla: (pituus x rinnanympärys x 100) + (3 x pituus).

Sikojen/nautojen elopainomittanauhat eivät tänä päivänä ole enää kovinkaan laajassa käytössä.

Kuvan mittanauhassa on Hankkijan tunnukset ja veivipuolella messinkikuoreen on meistattu valmistajan, tanskalaisen We-Bo:n logo. Mitta on pakattu vihreään pahvilaatikkoon.

Mittanauha on ollut käytössä Varsinais-Suomen emäntäkoulussa, Luolalassa, Naantalissa.