3/2017 kinnasneula

Kinnasneula on puusta, luusta, joskus metallistakin valmistettu leveä ja litteä neula, jolla voidaan tehdä hyvin tiivistä neulosta. Kinnasneulatekniikka on hyvin vanha, se on tunnettu Skandinaviassa jo pronssikaudella. Kinnasneulatekniikalla tehtyjä tekstiileitä on löydetty Suomesta rautakauden haudoista ja neuloja sekä haudoista että asuinpaikoilta. Katkeamattomana perinteenä neulakintaita on valmistettu näihin päiviin saakka ainakin Karjalassa sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Tyypillisimmin kinnasneulalla on valmistettu villasta tiiviitä kintaita, mutta tekniikka soveltuu muidenkin vaatekappaleiden, kuten sukkien, hattujen tai jopa hevosten lointen valmistamiseen. Neulaamalla tehtyyn tekstiiliin tullut reikä ei lähde purkaantumaan ja se on huomattavasti kahdella puikolla neulottua kestävämpää.

Kuukauden esineeksi valitut kinnasneulat olivat esillä Sarka-museon ensimmäisessä perusnäyttelyssä kotitarvekäsitöistä kertovalla Loimi -osastolla. Lisää tietoa neulakintaista ja kinnasneuloista löytyy innokkaiden harrastajien kotisivuilta, esimerkiksi: http://www.neulakintaat.fi/