01/2010 Vara

vara

Kuva (c) Sarka / Taina Ilmonen

Vuoden ensimmäisenä kuukauden esine on piirtopiikeillä varustettu työkalu, vara, jonka avulla määritettiin hirsien pitkittäissauma.

Hirsiseinää pystytettäessä aina seuraavan kerroksen hirsien alapuolelle veistettiin summittainen kouru, salvos, jotta hirsi saatiin laskettua edellisen päälle. Tämän jälkeen hirret sovitettiin toisiinsa tiiviisti varaa apuna käyttäen. Varalla piirrettiin kumpaankin hirteen yhtä aikaa viiva. Viiva toimi merkkinä, jota myöten veistettiin alemman hirren yläpinta ja ylemmän hirren pohja lopulliseen muotoonsa. Näin hirret saatiin sopimaan toisiinsa kuin palapelin palat.

Sana vara (varo, varho) on myös merkinnyt seinänrakoa, sitä hirren alapuolelle veistettyä kourua, joka sopi alemman hirren selkään ja jonka tekemiseen työkalu-varaa on käytetty apuna.

Kuvan varat on lahjoitettu Suomen maatalousmuseolle Loimaalta ja Turusta. Niistä kaksi on valmistettu lattaraudasta. Varoissa on rautainen lenkki, jonka paikkaa siirtämällä rautojen väliä on voitu säätää. Keskimmäisen varan piikit on saranoitu toisiinsa ja kärkien väliä on voitu säätää lukitusruuvilla.