03/2010 Tummelipurkki

tummeli

Kuva (c) Sarka / Taina Ilmonen

Tummelista on Suomessa tullut vuosikymmenien saatossa lypsyvoiteiden klassikko, jonka punaiset purkit ovat muodostuneet tutuksi tavaramerkiksi niin maaseudulla kuin kaupungeissakin.

Lypsyvoidetta levitetään tasaisesti vetimiin lypsyn jälkeen sekä laidun- että navettakautena. Voide pehmentää vedinten ihoa ja pitää ihon joustavana ja notkeana. Konelypsyn jälkeen vedinten iho on usein kuiva ja halkeilee helposti. Tällöin vetimet ovat erityisen alttiita bakteereille, jotka aiheuttavat utaretulehdusta. Laitumella olevien lehmien utareet ovat puolestaan alttiita auringolle ja tuulelle. Lypsyvoiteen käyttö estää pykimien ja rohtumien syntymisen.

Paitsi lypsyvoiteena Tummelia on käytetty ja käytetään laajasti muutenkin: ihmisille käsi-, jalka- ja yleisvoiteeksi, koirien polkuanturoihin, hevosten hoidossa… Takavuosina Tummelia on käytetty myös mm. aurinkovoiteena.

Tummeli on kehitetty Bernerin lääketehtaassa Terpiassa ja se valmistetaan Bernerin tehtaalla. Berner on perustettu vuonna 1883 ja yritys keskittyi alkuaikoina elintarviketuontiin. Myöhemmin tuontia laajennettiin mm. lannoitteisiin ja 1950-luvulla yritys hankki ensimmäiset kosmetiikkaedustuksensa.

Kuvan purkki on ollut käytössä Loimaalla.