Samuel Leeds Allen ja Planet Jr.

Planet Jr. oli philadelphialaisen kolmen sadan patentin miehen S.L. Allenin menestystuotesarja. Hän patentoi meillä Suomessakin hyvin tunnetun Planet Jr malli 2 rivikylvökoneen vuonna 1868 ja rynnisti Euroopan markkinoille esittelemällä tuotteitaan Pariisin kansainvälisessä näyttelyssä vuonna 1889. Planet Jr lienee – kyntöaurojen ohella – ensimmäisiä maatalouskoneita, joita myytiin ympäri maailmaa.  Nopeasti se myös kopioitiin tuotantoon eri puolilla.

Yrityksen perustaja Samuel Leeds Allen oli monilahjakas ja toimelias mies. Hän haki elinaikanaan yli 300 patenttia ja Allenin kiinnostuksen kohteet ulottuivat tähtitieteestä maatalousteknologian kautta talviurheiluun. Allen syntyi vuonna 1841 Philadelphialaiseen kveekariperheeseen. Koulunsa päätettyään vuonna 1859 hän meni töihin isänsä omistamalle maatilalle New Jerseyhyn.

Allen oli fiksu keksijä ja taitava liikemies. Vain 13 vuodessa hänen yrityksestään tuli johtava maatila- ja puutarhatyökalut kotimaassa ja ulkomailla. Planet Jr. -linja näytettiin Centennial International Expositionissa Philadelphiassa vuonna 1876 ja 1889 International Expositionissa Pariisissa.

Onnistuneiden patentointien innostamana Allen perusti vuonna 1868 oman yrityksen, S.L. Allen & Co, Philadelphia, valmistamaan hänen patenttiensa mukaisia maatalousvälineitä. Päätuotteita olivat Planet Jr-sarjan kylvökoneet, aurat ja harat. Tuotesarjan nimi oli peräisin Allenin kiinnostuksesta tähtitieteeseen: hän oli valmistanut käsin työnnettävän lannoittimen prototyypin niittaamalla kaksi pesuvatia vastakkain. Lopputulos muistutti Saturnus-planeettaa ja siitä tuli nimi Planet. Pienempi kylvökone oli tietysti sitten Planet Jr.

Allen kehitti tuotteitaan jatkuvasti ja menestyi myös niiden markkinoinnissa. Vain 13 vuodessa hän saavutti johtavan aseman maatalous- ja puutarhavälineissä USA:ssa. Vuonna 1889 Allen esitteli koko laajan tuotesortimenttinsa Pariisin maailmannäyttelyssä ja löi läpi maailmanmarkkinoilla. Planet Jr sai välittömästi jäljittelijöitä kaikkialla, samantapaisia kylvökoneita ja haroja valmistettiin pitkin Eurooppaa erilaisilla tähtitieteellisillä nimillä varustettuna.

Samana Pariisin vuonna Allen sai patentin erittäin tunnetulle tuotteelleen ”Flexible Flyer”-mäkikelkalle. Allen oli hyvin innokas talviurheilumies ja kelkkailu oli hänen mielilajinsa. Fyerin idea oli ohjaus taivutettavilla jalaksilla. Ohjaus toimi hyvin ja kelkka oli hyvin rakennettu. Flyerin valmistuksella saatiin tuotantoon vauhtia myös hiljaisempaan kesäaikaan ja väkeä ei tarvinnut lomauttaa. Tuotanto päättyi – tosin eri valmistajan toimesta – vuonna 1999.

Allen oli aikanaan hyvin edistyksellinen työnantaja, joka tarjosi työntekijöilleen vakuutuksia invaliditeetin varalle ja eläkkeen kerryttämiseen. Yrityksen tuotantolaitokselle oli rakennettu työntekijöille kokoontumistila, ruokala ja terveysasema, jossa työskenteli päätoiminen terveydenhoitaja.

Samuel Leeds Allen kuoli vuonna 1918 ollessaan lomailemassa Floridassa. Hänen perustamansa yritys jatkoi kuitenkin vahvasti eteenpäin aina vuoteen 1968, jolloin se myytiin eräälle urheiluvälinevalmistajalle. Kuriositeettina voi mainita, että Planet Jr.- tuotesarjan laitteita valmistetaan edelleen USA:ssa, tosin eri valmistajien toimesta.

Juha Hirvilammi, kokoelmapäällikkö, Suomen maatalousmuseo Sarka