Raikasta Maailman maitopäivää!

Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Maanantaina 1.6. vietetään 20. kertaa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoimaa Maailman maitopäivää. Juhlista maitopäivää tutustumalla maidon historiaan Saran verkkosisältöjen avulla:

Tiedätkö, mitä on kurri tai tarkastusmaito tai miten monta litraa tarvitaan juustokilon valmistamiseen? Testaa maito tietämyksesi Saran uudistetussa maitovisassa!

Maito on itsestään selvä osa suomalaista ruokakulttuuria, mutta itse asiassa tuore maito on ollut osa jokapäivästä ruokavaliotamme vasta reilun sadan vuoden ajan. Museonjohtajamme kertoo artikkelissaan Suomen tie maitomaaksi, miten ja milloin Suomesta todella tuli maitomaa.

Tarinatiinusta voit lukea niin maidosta osana juomien historiaa kuin muistella maitopusseja sekä maitolaitureita.

Ennen koneita -näyttelyn digiversiossa voit tutustua vanhaan maitotalousesineistöön ja maidon käsittelyyn. Valitse vasemmanpuoleisesta valikosta Ääniopasteet-valikon alta kohta Maitotalous.

Loimaan Novida-lukion luonnontiedelinjalaisten ryhmätöissä kerrotaan maidon jalostuksesta ja kemiasta voin kirnuamisessa sekä juustonvalmistuksessa juustokehää ja juustopenkkiä käytettäessä.

*

MTK, Maitoyrittäjät ry ja Ruokatieto Yhdistys ry juhlistavat tämän vuoden maitopäivää #MaitoYhdistää -kampanjalla, jossa maitotilat kertovat sosiaalisessa menossa työstään ja johon yleisö voi osallistua lähettämällä kuvia ja videoita omista maidonjuontihetkistään.

Kuva: Suomen maataloumuseo Sarka.