Tuulahdus menneisyydestä: Maitopussit

Valion maitopussi Suomen maatalousmuseo Saran kokoelmista.

Maidon pakkaamisessa tapahtui monia muutoksia 1950–1970-luvuilla. Ensin maitoa pakattiin lasipulloihin ja sitten pahvitölkkeihin. Jännittävin kokeilu oli maitopussit, joihin maitoa pakattiin vuosina 1967–1975.

Muoviset maitopussit tulivat nopeasti suosituiksi, mutta ne olivat käytössä hankalia. Maitopussit rikkoutuivat helposti. Ne vaativat myös erityisen kaatimen, jotta niiden käyttö onnistui. Muoviset maitopussit jäivätkin lopulta varsin lyhytaikaiseksi ilmiöksi. Pahviset maitopurkit paranivat, joten ne syrjäyttivät työläät maitopussit nopeasti.

Maitopussit olivat myös sopivaa käsityömateriaalia, sillä pusseista virkattiin ahkerasti mm. mattoja. Muoviset matot päätyivät monen eteisen lattialle ja saunan pukuhuoneeseen.

Suomen maatalousmuseo Saran kokoelmista löytyy muovisia maitopusseja sekä pusseille tarkoitettuja kannuja. Ne vievät ajatukset 50 vuoden taakse. Ne myös muistuttavat, että kaikki keksinnöt eivät jää elämään. Maitopusseja löytyy kuitenkin edelleen ruokakaupoista eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi Virossa maitoa voi vieläkin ostaa myös pusseissa. Maitopurkkeja edullisempi hinta houkuttaa edelleen osan kuluttajista hankkimaan maitonsa muovipusseissa, joten valmistusta ei ole lopetettu.

Muovinen kannu maitopussille. Suomen maatalousmuseo Sarka.

Yleisradion toimittaja Arvi Lind raportoi pussitetun maidon eduista ja haitoista sekä haastattelee maanviljelysneuvos Aarne Heleniusta. Filmi on vuodelta 1967.

https://areena.yle.fi/1-50117026

Maria Vanha-Similä, amanuenssi, Suomen maatalousmuseo Sarka