Näyttelyyn ja syvemmälle: Hyvän sään aikana

Kesä oli huomioon ottaen kylmyyden, myrskyn ja jatkuvan sateen yksi vastenmielisimmistä. Koko kesänä oli vain muutama lämmin päivä. Näin kuvaili vuoden 1777 satokautta mäntyharjulainen pappi. Samana vuonna Halikossa satokaudesta kerrottiin näin: Mitä suurimmalla syyllä saamme kirjoittaa Herralle ylistykseksi, että Korkein on siunannut meitä runsaalla vuodentulolla sekä ihmisten että karjan elatukseksi.

Vuoden 2020 teemanäyttely Hyvän sään aikana käsittelee maataloutta sään ja ilmaston näkökulmista. Maataloutta on aina harjoitettu ilmaston ehdoilla, eikä tämä totuus ole muuttunut mihinkään, vaikka sekä maatalous että ilmasto ovat vuosisatojen saatossa muuttuneet.

Hyvän sään aikana on vuoden 2020 teemanäyttely. Suomen maatalousmuseo Sarka.

Suomi on laaja maa, jonka alueelle samana vuonna voi osua monenlaisia edellytyksiä viljelykasvien kasvulle. Samana kesänä toisaalla voidaan kärsiä kuivuudesta ja toisaalla vettä saadaan liikaakin, jollain alueella kasvukausi on lämmin, toisaalla kärsitään hallasta.

Halla on ollut pelätty kadon aiheuttaja vuosisatoja. Ennen satovaihteluihin varautuminen oli vaikeampaa, joten halla toi mukanaan niukkuutta ja nälkääkin. Halla voi kuitenkin esiintyä hyvin paikallisesti. Saman tilankin mailla toiset pellot olivat arempia hallalle kuin toiset.

Yksi tapa varautua vaihteleviin sääoloihin oli viljellä useita eri viljelykasveja. Vuoden 1777 satokauden kuvauksessa Loimaalta näkyy, että osa sadosta onnistui paremmin, osa huonommin. Rukiin kasvu oli, Jumalan kiitos, oivallinen! Ohran ja kauran kasvu keskinkertainen, mutta herneet vahingoittuivat kahtena hallayönä Jaakon päivän aikaan.

Miten kävi Kälviällä vuonna 1777? Suomen maatalousmuseo Sarka.

Erilaiset säät vaikuttivat eri tavoin myös eri viljelymenetelmiin. Vuoden 1777 kesä oli sateinen ja siksi kaskia ei päästy polttamaan. Tämä tarkoitti sitä, että seuraavana kesänä ei päästy kaskista korjaamaan ruissatoa lainkaan. Tätä onnettomuutta kuvattiin Karttulassa. Melko paljon märkää ja sadetta on tänä kesänä tällä paikkakunnalla saatu niin, että kasket ovat yleisesti jääneet polttamatta ja useimmilla ei ole kapankaan ruiskylvöä metsässä. Kaskiviljelyvaltaisella alueella tulevaisuus ei tällaisessa tilanteessa näyttänyt kovinkaan valoisalta.

Taas tänäkin keväänä maanviljelijät ovat tehneet kylvöjään säitä seuraten ja vakaasti luottaen siihen, että tällä kasvukaudella lämpö- ja kosteusolosuhteet ovat kasvustoille suotuisat ja syksyllä saadaan korjata runsas ja hyvälaatuinen sato.

Hyvän sään aikana -näyttely on esillä 20.12.2020 asti.