Katseet kohti tulevaa kesäkohdetta

Riuttalan kotiseutumuseo valittiin Saran kesäkohteeksi vuonna 2018. Kuva: Mikko Pitkänen

Näin keskellä kauneinta talvea suuntaamme museossa katseet jo kohti tulevaa kesää. Kesäkausi on museoille usein vilkkainta sesonkia ja siihen täytyy varautua jo hyvissä ajoin. Sarassa jo varmistellaan, millaisia eläimiä meille tulee, kuinka monta erilaista kesätapahtumaa järjestetään ja tietysti millainen kohde valikoituu kesäkohteeksemme.

Mikä kesäkohde?

Sarka on jo vuodesta 2008 alkaen nimennyt hakemusten pohjalta kesäkohteen, jonka avulla haluamme nostaa maataloushistorian harrastuksen ja paikallisen kulttuuritoiminnan arvostusta. Kohde valitaan useiden hakijoiden joukosta eri kriteerien perusteella. Kohteen on oltava toiminnaltaan aktiivinen, oman esineistönsä tai rakennuskantansa tarinat tunteva ja sen on otettava vastaan vierailijoita. Kohdetta tulee hoitaa jatkuvuudella ja asianmukaisesti.

Kesäkohde voi sijaita missä päin Suomea tahansa. Ja niin se on sijainnutkin. Pohjoisin kohteemme on Annalan kotiseutumuseo, joka valittiin kesäkohteeksi vuonna 2022. Annalan kesä kesäkohteena oli kävijämäärältään hyvä ja Pyhäjoen kirjasto- ja kulttuurijohtaja Heikki Lahnaoja kertoo Annalassa käyneen kiinnostuneita kävijöitä selvästi aikaisempaa laajemmalta alueelta.

– Annalassa oli kesän aikana paljon tapahtumia entiseen tapaan: eläkeliiton kesäpäivän vietto, kotiseutujuhla, kiertävä teatteriesitys, yhteislaulua ja yksityistilaisuuksia. Lisäksi kesäteatterin lavalla pyörivät Pyhäjoen Näyttelijöiden esitykset. Päärakennuksen näyttelytilassa oli raahelaisten Milka Metsäpolun ja Kati Juvanin näyttely, joka houkutteli myös paljon ulkopaikkakuntalaisia, Lahnaoja ihastelee.

Annalan pihapiirissä on 22 rakennusta ja esinekokoelmiin kuuluu yli 8000 erilaista objektia. Annalan kesä tarjoaa kävijöilleen myös tapahtumia ja teatteriesityksiä. Kuva: Tiina Tiirola

Kyselimme myös aikaisempien vuosien kesäkohteiden kuulumisia. Vuonna 2013 kesäkohde Liehtaniemen museo Puumalasta muisteli kymmenen vuoden takaista tunnustusta lämmöllä.

– Valintamme kesäkohteeksi lämmitti silloin mieltä ja meidät noteerattiin paikallisesti hyvin. Liehtalanniemen arvo ymmärretään kunnassa niin päättäjien kuin kuntalaistenkin puolesta, summaa museosta vastaava Puumalan markkinointipäällikkö Tuula Vainikka.

Liehtalanniemen museotila löytyy luonnonkauniilta paikalta keskeltä Saimaan saaristoa. Ensimmäinen asukas muutti aikaisemmin kaskiviljelykäytössä olleelle Liehtalanniemen saarelle torppariksi vuonna 1899. Tila sijaitsee 22 hehtaarin luonnonsuojelualueella ja se oli aikanaan ensimmäinen Suomeen perustettu toiminnallinen maisemamuseo eli ekomuseo. Museo avattiin vuonna 1981 ja Liehtalanniemestä tuli luonnonsuojelualue vuonna 1984.

– Vuodesta 2013 on muuttunut sen verran, että olemme nyt osaa suurempaa kokonaisuutta Puumalan geoparkia, ja museon alueelta lähtee pyöräreitti saaristoon. Kuitenkin edelleen pääpainonamme on Lihatalanniemen ja sen asukkaiden tarinoita kertominen niin uusille kuin vanhoillekin kävijöille, jatkaa Vainikka.

Liehtalanniemen museotilalla pehtoori kertoo opastuksilla torpan asukkaan Jalmari Reposen vaiherikkaasta elämästä. Kuva R. Kontinen

Kesäkohde näkyy myös Sarassa

Kesäkohde näkyy Saran toiminnassa monella eri tavoin. Markkinoimme omilla kanavillamme kesäkohdetta kevään ja kesän aikana. Lisäksi kesäkohteesta tehdään näyttely museoomme ja juttu kesälehteemme Sarka-sanomiin. Näyttely on esillä koko kesäkauden ravintolasalissamme. Näyttely innostaa kesälomalaisia tutustumaan myös kohteisiin paikan päällä. Myös museonjohtaja käy kesän aikana kesäkohteessa.

Kesäkohde ei jää vain yhden kesän jutuksi, vaan jatkamme usein yhteistyötä Museoraittiverkostossa. Verkosto tarjoaa pienille museoille näkyvyyden lisäksi myös paljon palveluita ja tukea. Lisää tietoa Museoraittiverkostosta saa www.museoraitti.fi tai amanuenssi Elina Parkkilalta elina.parkkila@sarka.fi

Milloin voi hakea kesäkohteeksi?

Kesäkohdehakua avautuu 9.1.2023 ja sulkeutuu 28.2.2023. Kesäkohteeksi haetaan lähettämällä vapaamuotoisen hakemus Suomen maatalousmuseo Sarkaan (elina.parkkila@sarka.fi). Hakemuksen tulee sisältää kuvaus kohteesta sekä liitteenä esimerkiksi esite, valokuvia, kuvailu kokoelmista, toimintasuunnitelma tai selostus siitä, mikä erityinen piirre kohteella on. Valittu kohde julkistetaan huhtikuun alussa 2023.

Toivottavasti juuri teidän museonne hakee Saran kesäkohteeksi.

Kirjoittaja on projektityöntekijä Ragni Reichardt