9/2019 Juustonkuivausteline

Juustoja on valmistettu Suomessa aina, kun tuoretta maitoa on ollut saatavilla. Tämä oli mahdollista laidunkaudella, siis keväästä alkusyksyyn. Olaus Magnus mainitsee teoksessaan ”Pohjoisten kansojen historia” vuodelta 1550 että pohjolassa parhaat juustot olivat suomalaisilla. Ne valmistettiin kutunjuustosta ja savustettiin maun ja säilyvyyden parantamiseksi.

Perinteinen juustonvalmistus Suomessa on ollut alueellisesti hieman erilaista. Etelä- ja Länsi-Suomessa valmistettiin yleisesti ns. kehäjuustoja käyttäen puusta valmistettuja koristeellisia juustomuotteja. Pohjanmaalla ja Kainuussa juustot paistettiin tulen loimussa ns. leipäjuustoiksi. Arkiseen käyttöön valmistettiin piimäjuustoja ja juhlaan munajuustoja. Juhlaruoaksi valmistettiin myös ns. makeaa juustoa keittämällä juustomassaa pitkään.

Kehäjuustot puristettiin muottiin ja nostettiin juustonkuivaustelineelle kuivumaan säilyvyyden parantamiseksi. Kuivatut juustot säilytettiin kankaaseen käärittynä viljalaarissa jyviin peiteltynä.

Kuukauden esineeksi valittu juustonkuivausteline on peräisin Tyrväältä ja kuuluu Viikin maatalousmuseon kokoelmaan. Teline on nähtävillä Suomen maatalousmuseo Sarassa Ennen koneita -näyttelyssä.