5/2018 Rud. Sack D10MN kyntöaura

Rudolph Sack & Söhne oli Saksan Leipzigissä sijaitseva aurojen lisäksi mm. kylvökoneita valmistanut suuryritys. R. Sack perusti yrityksen vuonna 1863 valmistamaan kehittelemäänsä auraa ja vuoteen 1900 mennessä se oli valmistanut jo yli 700 000 auraa ja yli 8000 kylvökonetta. Tässä vaiheessa työntekijöitä oli tuhat ja valikoimassa oli mm. höyrykoneita ja höyryauralaitoksia. Yrityksen tuotteita myytiin kaikille mantereille, viennin osuus tuotannosta oli yli 40%.

Yritys selvisi täpärästi 1930-luvun talouslamasta ja siirrettiin toisen maailmansodan aikana sotatarviketuotantoon käyttämällä orjatyövoimaa. Sodan jälkeen yritys valtiollistettiin osaksi DDR:n Fortschritt-yhtymää. Muurin kaaduttua ja värikkäiden yksityistämisvaiheiden jälkeen Amazone-yhtymä osti tehtaat vuonna 1999. Jo kerran lopetettu aurojen valmistus aloitettiin tehtaalla uudelleen vuonna 2014.

Suomessa Sack-auroja toi maahan ensin maatalouskonekaupan uranuurtaja Victor Forselius Turussa. Forselius oli tutustunut yritykseen jo opiskeluaikanaan Leipzigissa. Myöhemmin maahantuoja oli SMK. Markkinajohtaja Fiskarsin takana Rud.Sack ja Överum lienevät olleet kovimmat kilpailijat Suomen auramarkkinoilla hevosaikana. Kuvissa on kokoelmiimme kuuluva R.Sack malli D10MN, joka on kahden hevosen vedettävä. Aura on saatu kokoelmiimme Muurlasta ja sen alkuperäinen väri on ollut vihreä.