3/20 Perunaharava

Perunat nostettiin vanhaan aikaa kuokalla tai perunalastalla. Kuokka oli tehokkaampi, mutta sillä nostettaessa perunoiden kuoret rikkoutuivat herkästi ja perunoiden säilyvyys heikkeni. Perunalastaa käytettäessä perunoiden kuoret pysyivät ehjinä, mutta työ oli hidasta ja tehotonta ainakin suuremmilla perunamailla.

Erityisiä hevosvetoisia perunannostokoneita alkoi saada 1800-luvulla, mutta aluksi ne olivat liian kalliita tavalliselle talonpojalle. 1800-luvun lopulla työvoiman hinta nousi niin, että perunannostokoneen hankinta alkoi tulla kannattavaksi. Yleisimpiä Suomessa olivat Harderin saksalaisvalmisteiset ns. kaivukourakoneet, joiden nostovannas ja teräksestä valmistetut kaivukourat avasivat perunapenkin ja kourat heittelivät perunat penkin vierelle.

Perunannostokoneiden myötä perunapellolle tarvittiin uusia työkaluja kuten perunaharava nostokoneen levittämien perunoiden kokoamiseen poimintaa varten. Perunaharavat olivat tavallisia heinäharavia tukevarakenteisempia ja lapa oli usein melko kapea.

Kuukauden esineeksi valittu perunaharava kuuluu Viikin maatalousmuseon kokoelmaan ja on nähtävänä Suomen maatalousmuseossa Ennen koneita-näyttelyssä.