11/2018 Mannisen kylvökone

Vuonna 1860 Kuopion lähelle perustettiin Leväisten maanviljelyskoulu. Koulun johtajaksi palkattiin Tohmajärveltä Jouhkolan maanviljelyskoulun johtajan Antti Manninen, joka tunnettiin kyvykkäänä toimen miehenä. Manninen oli syntynyt vuonna 1831 Mikkelin maalaiskunnassa ja opiskellut Mustialassa ja Helsingin yliopistossa suorittamatta kuitenkaan tutkintoa.

Manninen tarttui Leväsellä, kuten paikkaa nykyään kutsutaan, ripeästi toimeen ja pisti koulun toiminnan käyntiin. Seuraavana vuonna Manninen rakensi – ilmeisesti suurimmalta osin omin käsin – yhdeksänvantaisen rivikylvökoneen. Mannisen laite noudatteli samanaikaisten saksalaisten ja ruotsalaisten kylvökoneiden rakennetta, mutta oli selkeästi omintakeisen ajattelun tulos. Mannisen kone oli pitkään ainoa laatuaan koko maassa. Mustialaan – joka oli maatalousalan korkein oppilaitos maassa – ensimmäinen kylvökone hankittiin vuonna 1881.

Mannisen kylvökone kuuluu Viikin maatalousmuseon kokoelmaan. Yleisö tervetullut tutustumaan siihen ja muihin Viikin aarteisiin Suomen maatalousmuseo Sarassa 2.3.2019 lähtien.