10/2012 Karstat

kksine10_karstatpieni

Vielä 1800-luvulla lammas oli lukumääräisesti Suomen yleisin kotieläin. Helppohoitoiset ja vähään tyytyväiset lampaat olivat villansa lisäksi tärkeitä myös lihan ja maidon vuoksi. Suomalainen lammas oli taloudellinen ylläpitää: se tuli toimeen vähällä ravinnolla ja oli hyvin sikiävä.

Lampaiden villat kerittiin 2-3 kertaa vuodessa. Syksyllä keritty villa oli parasta, sillä lampaat olivat saaneet olla laitumella koko pitkän kesän. Lampaat joko pestiin ennen keritsemistä tai sitten keritty villa pestiin. Tämän jälkeen villa karstattiin. Karstaus oli naisten työtä. Karstoilla villa pehmitettiin ja puhdistettiin, villan paakut saatiin pois ja kuidut asettuivat samansuuntaisiksi. Työ piti tehdä kunnolla, jotta saatiin tasaista laatua. Karstoilla villa karstattiin hahtuviksi (leppeiksi), jotka kehrättiin langaksi rukilla.

Lokakuun kuukauden esineeksi valitut karstat ovat suomalaisen Toikan valmistamat. Karstat hankittiin loimaalaisessa Karsattilan kylässä sijaitsevaan taloon 1950-luvulla ja olivat siellä käytössä 1980-luvulle saakka. Karstoissa on taivutetusta laudasta valmistettu lapa sekä puinen, sorvattu varsi. Sisäpuolelle on niitattu nahka, johon on kiinnitetty rautalangasta katkaistuja, taivutettuja piikkejä.Karsattilan karstat ovat esillä Saran uudessa aulavitriinissä!