10/2020 Petkele

Petkeleeksi kutsutaan suurikokoista puun kuorimisessa tai esimerkiksi olkien silppuamisessa käytettyä työkalua, jonka alaosassa on poikittainen, usein yläosaltaan puolipyöreä terä. Pienikokoisia petkeleitä on käytetty ruuanlaitossa esimerkiksi juuresten silppuamiseen. Ruuanlaitossa käytetty petkele sallattikaukaloineen on esitelty kuukauden esineenä 12/2007.

Lokakuun 2020 esineeksi valittu Saran petkele on raskasvartinen ja melko suurikokoinen. Sitä on käytetty hakkurina erilaisen aineksen silppuamisessa esimerkiksi karjan rehuksi. Tällä petkeleellä on työskennelty ylhäältä alaspäin suuntautuvalla liikkeellä. Lisää voimaa  hakkurin liikkeeseen on saatu paksusta raskaasta puuvarresta. Ohutvartisia petkeleitä on sen sijaan käytetty vaakatasossa esimerkiksi puun kuorimiseen, jolloin työkalun on pitänyt olla kevyempi.

Petkeleen varressa on kaiverrus 1872 9/6, mikä tarkoittanee valmistusajankohtaa.

Saran petkeleen nro 1380 varsi on koivupuuta ja sen yläosa on sorvattu kapeaksi kiinni pitämistä varten. Varren alaosa on 12-kulmainen ja sen leveimpään kohtaan on kaiverrettu numerot 1872 9/6, mikä tarkoittanee valmistusajankohtaa.  Petkeleen sydänpuusta sorvattu ja veistetty varsi on hieman halkeillut. Kokonaisuudessaan käsityönä valmistettu petkele on melko hyvässä kunnossa. Sen korkeus on 98 cm ja leveys 20,5 cm. Petkeleen on lahjoittanut Sarka-museolle Wanaja-Seura ry.

Kuukauden esineeksi valittu petkele ei ole tällä hetkellä esillä museossa, mutta Saran Ennen koneita -näyttelyn karjanruokintaosastolla on nähtävillä sitä muistuttavia, vastaavassa käytössä olleita petkeleitä. Petkele on vanha indoeurooppalainen lainasana.

Saran Ennen koneita -näyttelyssä on esillä lähes vastaavia, muun muassa karjanruokintaan liittyviä petkeleitä.