08/2006 Lata

lata

Lata on useasta rinnakkain kiinnitetystä pölkynpuolikkaasta tai lankusta koottu hevosvetoinen lava. Sen avulla murskataan multakokkareita, saadaan jonkin verran kuohkeutta maan pintaan, tasoitetaan ja tiivistetään maata sekä hävitetään rikkaruohoja.

Ladalla tasoitettiin usein maa kylvöä varten, joskus myös kylvön jälkeen. Varsinkin jäykkiä savimaita muokattaessa oli maakokkareet murskattava, jotta siemen voitiin heittää tasaiseen peltoon. Kevätkylvöjä tehtäessä syksyllä kynnetty maa ladattiin auran viilujen harjojen tasoittamiseksi, jonka jälkeen seurannut äestys kävi helpommin. Pehmeillä mailla ei välttämättä tarvittu äestä lainkaan, vaan maa latattiin tasaiseksi ennen vakousta. Näin toimittiin etenkin kuivaan aikaan maan kosteuden säilyttämiseksi. Keväällä äestettiin ja ladattiin pakkasen murtamia kynnöksiä ahkerasti eritoten ohralle. Sananlaskun mukaan kun ohralle oli laitettava sija kuin sairaalle, rukiille kuin juopuneelle.

Suomessa lataan tutustuttiin ruotsalaisten esikuvien välityksellä, ensimmäisenä Lounais-Suomessa. Vanhin säilynyt maininta on Kokemäeltä vuodelta 1548. Lata tuli yleiseksi koko maassa 1700-luvulla.

lata2

Latoja on sileäpohjaisia, rautapiikeillä varustettuja sekä uurrettuja eli hampaallisia, kuten kuvassa oleva kuukauden esineemme. Kyseinen lata on peräisin muurlalaiselta tilalta, jossa sitä on käytetty erityisesti perunamaan tasoittamiseen. Lata oli käytössä hyvä ja toimiva.